Aangifte tegen oud-docente Saxion vanwege valse beschuldigingen

Maandenlang ontving een groep docenten van een opleiding binnen de Academie Bestuur Recht & Ruimte van Hogeschool Saxion in Enschede vele nepmails en valse berichten. Onlangs deed de hogeschool aangifte tegen de oud-collega die hierachter zou zitten. Dit meldt Tubantia. 

Het leek er even op dat de situatie voorbij was, tot de redactie van Tubantia een vervalste klacht in handen kreeg die zogezegd zou zijn opgesteld door een voormalig studente. Deze kwam ook bij het onafhankelijke nieuwsblad SaxNow terecht. In de brief werd een docent beschuldigd van aanranding, waarbij een andere docent ook aanwezig zou zijn geweest. De oud-studente laat weten helemaal geen klachtbrief te hebben geschreven en nooit seksueel grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Alle beschuldigen over aanranding, namen, details en meer blijken niet waar te zijn.

'Valse beschuldigingen'

Nu is duidelijk wie hierachter zit: de voormalig docente die eerder de vreemde mails stuurde aan de groep docenten. Zij beweert ook te zijn aangerand door de docent. Maar daar steekt de oud-studente een stokje voor: “Ik zou het heel naar vinden voor hem als dit naar buiten komt, want dit zijn echt valse beschuldigingen”, zegt ze.

Aangifte Saxion

Inmiddels heeft Saxion aangifte gedaan tegen de vrouw. Daarin beschuldigt de hogeschool haar van identiteitsmisbruik en het verspreiden van valse informatie over grensoverschrijdend gedrag door een docent. De school wil voorkomen dat meer medewerkers hiervan de dupe raken. Wat precies het motief van de vrouw is, is niet duidelijk. Volgens oud-collega’s was het een goed functionerende docente. Wel is bekend dat zij psychische problemen heeft.

Een beschuldigde docent heeft ook aangifte gedaan. Hij is niet uit op wraak, maar wil wel dat de laster stopt. “Ik wens haar oprecht hoop en beterschap.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky