Wintersportspijbelaars extra gecontroleerd op Amsterdamse scholen

Amsterdammers die vrijdag van plan waren te gaan spijbelen om zo eerder naar de wintersport te vertrekken, kunnen zomaar geconfronteerd worden met een enorme teleurstelling. Scholen beginnen door te krijgen dat er veel gespijbeld wordt in deze periode van het jaar vanwege de voorjaarsvakantie. Daarom kondigden Amsterdamse scholen aan extra alert te zijn op afmeldingen en absentie. Wanneer je gesnapt wordt is het mogelijk dat je een boete krijgt. Meldt Telegraaf.

De voorjaarsvakantie begint deze zaterdag ook eindelijk voor de regio midden en noord. In aanloop naar deze vakantie zaten de Amsterdamse scholen met veel vragen. Zo vroegen zij zich af wat er gedaan moet worden als ouders hun kinderen eerder meenemen op vakantie. De scholen schakelden de hulp in van de leerplichtambtenaren. Team Leerplicht heeft er uiteindelijk voor gekozen om alle regels nog een keer via de mail door te sturen. Dit voorval van spijbelen wordt ook wel luxeverzuim genoemd. Kinderen gaan namelijk zonder toestemming op vakantie, en dat terwijl ze eigenlijk nog op school horen te zitten.

Sancties

Wanneer scholen vrijdag een vermoeden hebben van dat eerder genoemde luxeverzuim hebben zij de mogelijkheid om contact op te nemen met de Leerplicht. Hier kunnen zij dan de namen doorgeven van de desbetreffende leerlingen. De Leerplicht gaat vervolgens bezig met hun onderzoek. Ze gaan dan ter controle bij het huisadres langs. Als de leerling dan niet thuis is, worden de ouders van de leerling opgeroepen voor een gesprek. Op basis van dat gesprek wordt er uiteindelijk een passende sanctie bepaald. De scholen hebben aangegeven hier streng op te handhaven. Dit doen zij omdat het van groot belang is om naar school te gaan, onder andere voor de ontwikkeling van kinderen.

Verdere gevolgen

Op het moment dat leerlingen gesnapt worden zijn er meerdere mogelijke gevolgen. Het gezin kan wegkomen met alleen een waarschuwing, maar ze kunnen ook een proces-verbaal krijgen. In dat geval bepaalt het Openbaar Ministerie de hoogte van de boete. De uiteindelijke hoogte van de boete wordt gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de duur van het verzuim en de vraag of het al vaker is voorgekomen. 

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema