Koningsspelen en het Suikerfeest vallen dit jaar op dezelfde dag

Voor Utrechtse basisschoolleerlingen wordt het een drukke periode. De meivakantie staat voor de deur, de Koningsspelen komen er nog aan en ook het vieren van het Suikerfeest staat op de agenda. De Koningsspelen en het Suikerfeest vallen zelfs op dezelfde dag. Meerdere scholen hebben daarom besloten om de Koningsspelen niet op vrijdag 21 april te laten plaatsvinden. Dat meldt RTV Utrecht. 

In het Utrechtse Overvecht heeft basisschool Op Dreef besloten om alle festiviteiten te verplaatsen. Zowel het Suikerfeest als de Koningsspelen worden na de meivakantie gevierd. “De helft van de kinderen doet mee aan de Ramadan, dus die gaan niet rennen of feestvieren.”

In het Utrechtse Zuilen worden er helemaal geen Koningsspelen gehouden bij de islamitische basisschool Al Amana. “De Koningsspelen vallen dit jaar samen met het Suikerfeest. We gaan later dit jaar wel een eigen sportdag organiseren, maar dat wordt dan een gewone sportdag en niet gericht op de Koningsspelen.”

Halve schooldag 

De Rembrandt van Rijnschool in Woerden kiest ervoor om de koningsspelen wel op vrijdag 21 april te houden. “We hebben gevraagd aan de ouders of ze de kinderen toch een halve dag kunnen laten meedoen. We laten de Koningsspelen expres een halve dag duren, in de hoop dat het dan voor iedereen mogelijk is om mee te doen. Op een andere dag de Koningsspelen organiseren is toch lastiger, omdat je vaak toch wel met meerdere organisaties samenwerkt.” 60 procent van de leerlingen op de school is Islamitisch, maar ze doen niet allemaal mee aan het Suikerfeest. De school hoopt dan ook met het programma van een halve dag dat iedereen mee kan doen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk