Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon_2

Het zou voor basisscholen in Amsterdam steeds moeilijker zijn om gemengd te blijven. De oorzaak hiervan is het nieuwe, centrale toelatingsbeleid. Dit zou zorgen voor een grotere scheiding tussen kinderen met hoogopgeleide en laagopgeleide ouders. Ook de kloof tussen 'zwarte' en 'witte' scholen wordt vergroot. Dit meldt Nieuwsuur. 

Veel scholen zouden erg veel geïnvesteerd hebben om een gemengde school te worden. Door het systeem van het centrale aanmeldingsbeleid heeft nu een eenzijdige groep kinderen voorrang, namelijk de kinderen van de voorschool. Gemengde scholen dreigen hierdoor weer 'zwart' te worden. Hoewel in Amsterdam 180 verschillende nationaliteiten wonen, is de diversiteit niet op alle Amsterdamse basisscholen terug te zien. Ook in de gemengde wijken is er spraken van scheiding op scholen.

Het Sociaal Cultureel Planbureau stelde vorig jaar vast dat welgestelden in Nederland en mensen aan de onderkant van de samenleving elkaar nauwelijks tegenkomen. Deze kloof is ook in het onderwijs terug te zien, volgens Guido Walraven van het Kenniscentrum Gemengde Scholen. “We zien dat er scholen zijn met ouders met een hoge opleiding en scholen met ouders met een lage opleiding. Dat komt doordat ouders de vrijheid hebben om te kiezen. Ze kiezen vooral voor een school waar ouders zitten met dezelfde achtergrond”, aldus Walraven.

© Nationale Onderwijsgids