Normal_kinderen_les_tekenen_spel_klas

Wethouder Jan Brink van D66 pleit met het Zwolse Fonds voor Cultuureducatie voor structureel cultuuronderwijs. Scholen mogen hierbij zelf bepalen hoe ze dit invullen. Ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs vindt het een goed initiatief. Dit meldt de Stentor.

Alle gemeenten in Overijssel zijn aangesloten bij het landelijke programma Cultuureducatie met Kwaliteit, een subsidiefonds dat lokale projecten in het cultuuronderwijs op basisscholen ondersteunt. Deelnemers aan het Zwolse project leggen 10,90 euro per leerling in bij het Cultuureducatiefonds. Hierbij geldt, hoe verder een school is met het cultuurbeleid, hoe meer geld zij krijgen uit het Fonds. De Cultuurwethouder wil met dit fonds de scholen prikkelen. Hij benadrukt dat vooral de doorlopende leerlijn belangrijk is. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze de cultuureducatie gebruiken.

Zwolle heeft al een jaar drie pilotscholen die werken met het Zwolse Fonds. Een aantal scholen deed al veel aan creatieve activiteiten voor ze zich aansloten bij het programma, maar zeggen na een proefjaar toch weer meer verbetering te zien. Twee maanden geleden is het project officieel van start gegaan voor alle scholen. Inmiddels doen bijna alle Zwolse scholen mee met het project.  De scholen doen er van alles aan om de leerlingen meer creativiteit bij te brengen. Het cultuuronderwijs wordt daarbij geïntegreerd met de andere vakken op school. Zo maken ze bijvoorbeeld een film in de aardrijkskundeles. Ook de computer wordt ook steeds vaker ingezet als creatief middel. 

© Nationale Onderwijsgids