Logo_logo_vreedzame_school

De katholieke basisschool de Huibersschool in Amsterdam is de zeshonderdste 'Vreedzame School' in Nederland. Donderdagmiddag 8 januari wordt dit feestelijk gevierd tijdens de opening van het nieuwe schoolgebouw aan de Jacob Geelstraat. Vreedzame School is een schoolbreed programma voor basisscholen waarin het streven naar een democratische gemeenschap centraal staat.

Hoe overbruggen we meningsverschillen? Hoe lossen we conflicten goed op? Hoe kunnen we allemaal een steentje bijdragen aan de gemeenschap waar we deel van uit maken? En staan we wel open voor mensen die 'anders' zijn dan wij? Leerkrachten en leerlingen van de Huibersschool buigen zich de komende tijd - aan de hand van het programma De Vreedzame School - over dit soort vragen. Donderdag krijgen alle groepen hun eerste Vreedzame School-les.

Angelique Post, adjunct-directeur Huibersschool: “We waren al een tijd op zoek naar een goede methode. Het team heeft eerder al onderzoek gedaan naar methodes en we hebben unaniem besloten voor De Vreedzame School te gaan. Juist in onze buurt is het belangrijk dat we samen met kinderen, ouders en de buurt werken aan een goed pedagogisch klimaat. Wij menen in de Vreedzame School de juiste methodiek te hebben gevonden. Het team is er klaar voor en de ouders zijn ook erg blij dat we in januari starten.”

“We zien dat het programma werkt”, zegt Mirjam van der Ven, projectleider De Vreedzame School bij de CED-Groep. “Op scholen waar we De Vreedzame School hebben ingevoerd heerst een positiever klimaat. Er zijn minder conflictsituaties en kinderen voelen zich meer verantwoordelijk voor het geheel. Iedereen doet mee: leerkrachten, leerlingen, ouders en omgeving.”

Een belangrijk onderdeel van De Vreedzame School is mediatie. Mediatie is bemiddeling bij conflicten. Alle leerlingen leren wat mediatie is, en enkele leerlingen krijgen een opleiding om de rol van leerlingmediator te vervullen. De mate van verantwoordelijkheid van leerlingen bij het oplossen van conflicten neemt hierdoor toe. Leerkrachten begeleiden dit proces nauwgezet en interveniëren als de situatie daarom vraagt.  Het Nederlands Jeugdinstituut heeft De Vreedzame School opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies. 

© Nationale Onderwijsgids