Normal_kind_jeugdzorg_alleen534

Bijna de helft van alle basisscholen in Flevoland geeft geen informatie over de procedures voor het toelaten van zorgleerlingen op hun website. Omroep Flevoland bekeek de websites van 198 basisscholen in de provincie. Bijna de helft meldt niets over passend onderwijs. Dit meldt Omroep Flevoland. 

Sinds 1 augustus moeten basisscholen verplicht zorgleerlingen toelaten op hun school. Wanneer de school niet de juist zorg kan geven, dan moet er verplicht een passende basisschool in de buurt gevonden worden door de school die het passende onderwijs niet kan leveren. Omroep Flevoland onderzocht de websites van 198 basisscholen in de provincie Flevoland om te kijken of ouders makkelijk aan informatie over de toelatingsprocedures en het aanbod van passend onderwijs konden komen. Daaruit concludeert de regionale omroep dat bijna de helft van de 198 scholen met geen woord rept over passend onderwijs. 
 
In Almere streeft de stichting Passend Onderwijs Almere ernaar om de toelatingsprocedures voor ouders inzichtelijk te maken. De stichting begeleidt basisscholen in het inzichtelijk maken van de zaken waar ouders mee te maken krijgen als ze hun (zorg)kind inschrijven. De stichting vindt het bedroevend hoe slecht de informatievoorziening via de websites van de basisscholen is. Ongeveer 50 procent van de basisscholen in Almere heeft de adviezen en de hulp van de stichting niet ter harte genomen. 
 
In de rest van Flevoland is het niet beter gesteld. In de Noordoostpolder melden 13 van de 23 basisscholen niets over het passend onderwijs. In Emmeloord zijn dat er 6 van de 13. De basisscholen in Zeewolde geven voor 66 procent geen duidelijkheid over het passend onderwijs. In Lelystad betreft het iets meer dan de helft van de scholen. De scholen in Urk schieten ook merendeels tekort; 6 van de 11 scholen geeft geen digitale informatie. Daarbij komt dat een deel van de Urkse basisscholen helemaal geen website hebben. In Dronten zijn de basisscholen nog het duidelijkst, aldus Omroep Flevoland. 16 van de 21 basisscholen geeft hier informatie over het aanbod van passend onderwijs. 
 
© Nationale Onderwijsgids