Kind leest voor aan katten in asiel - © Berks County Rescue League.

Basisschoolleerlingen uit Amersfoort gaan vanaf eind deze maand voorlezen aan katten in het asiel. Daarmee kunnen zij hun (voor)leesvaardigheden oefenen. De katten worden rustiger van de kinderstemmen. Het idee komt uit Amerika, waar asielkatten al jaren met succes worden voorgelezen door kinderen, aldus de Dierenbescherming. Dat meldt het AD.

“Voor asielkatten is het goed voor om regelmatig in contact te komen met mensen en dan vooral met kinderen,” zegt Joyce Plenter van de Dierenbescherming. “ En de kinderen kunnen in alle rust hun voorleesvaardigheden verbeteren. Er is bij het lezen niemand die ze beoordeelt. Behalve de kat dan.”

Volgens Plenter is het voorlezen door kinderen in het asiel in de Verenigde Staten al jaren heel gewoon en bovendien succesvol. De leesvaardigheid van de kinderen zou significant vooruitgaan door de voorleessessie en ook de katten lijken er baat bij de te hebben. “De stemmen van de kinderen en het ritmische geluid van voorlezen werken voor de dieren erg rustgevend,” aldus Plenter.

Kinderen hebben al enthousiast gereageerd op het plan, zegt de  woordvoerster van de Dierenbescherming. Het eerste voorleesuurtje wordt gehouden op 26 maart. Als het voorlezen in het asiel bij beide partijen in de smaak valt, wil het asiel wekelijks een voorleessessie organiseren.

© Nationale Onderwijsgids