Normal_10314

AMSTERDAM (Novum) - In België en Nederland wordt donderdag afscheid genomen van de laatste acht slachtoffers van het busongeluk in Zwitserland. In de Sint-Pieterskerk in het Belgische Leuven is een rouwdienst voor de zeven kinderen uit Heverlee. In het Brabantse Luyksgestel is de uitvaart van een van de Nederlandse slachtoffers.

Namens Nederland zijn in Leuven kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Mark Rutte aanwezig. Ook de Belgische premier Elio Di Rupo en leden van het Belgische koningshuis wonen de rouwdienst bij. Zij waren woensdag ook al bij de herdenkingsbijeenkomst in Lommel aanwezig.

Net als tijdens de herdenking woensdag in Lommel werden de witte kisten van de slachtoffers binnengedragen door militairen. De kerk is alleen toegankelijk voor genodigden. Buiten volgen honderden mensen de mis. Op vier plaatsen in Leuven zijn grote schermen geplaatst. Een groot deel van de stad is afgesloten voor verkeer.

In Luyksgestel, vlakbij Bergeijk, wordt een van de zes Nederlandse kinderen begraven. De uitvaart vindt plaats in de plaatselijke kerk waar plaats is voor ruim zevenhonderd mensen. Buiten kan de plechtigheid worden gevolgd op een groot scherm. De uitvaart vindt vervolgens plaats in besloten kring.

Bij het busongeluk kwamen vorige week dinsdag 28 mensen om het leven, onder wie 22 kinderen. Van hen hadden er zes de Nederlandse nationaliteit. De overige 24 inzittenden raakten gewond. De bus crashte in een tunnel tussen Sierre en Sion op de terugweg van een skireis.

Woensdag werd tijdens een emotionele herdenkingsdienst de slachtoffers van het fatale busongeluk afkomstig van de school in Lommel herdacht. Nabestaanden haalden tijdens de ruim tweeënhalf uur durende ceremonie herinneringen op aan hun kinderen en partner.