Onderwijsraad, Sluiting kleine scholen, Krimp

DALFSEN - De voorgenomen sluiting van basisscholen met minder dan 100 leerlingen heeft tot veel kritiek geleid. Het CDA en de PvdA spraken al hun weerstand tegen het plan uit. Ook wethouder Maurits von Martels van Dalfsen heeft nog niemand gesproken die zich in het plan kan vinden. Dat meldt de Stentor.

Als het advies van de Onderwijsraad wordt opgevolgd, zou dat voor zijn gemeente betekenen dat vier scholen voor primair onderwijs moeten sluiten. Von Martels is niet zo bang dat deze scholen ook daadwerkelijk moeten sluiten, zeker na de kritiek vanuit de landelijke politiek. "Het aantal leerlingen moet ook geen doel op zich worden; de kwaliteit moet voorop staan."

Ook in de gemeenteraad wordt de schaalvergroting van scholen niet als oplossing gezien. Dat er desondanks dingen moeten veranderen is volgens Von Martels onvermijdelijk. De in totaal 18 basisscholen in de gemeente zullen over tien jaar namelijk nog maar 2300 leerlingen kennen. De wethouder vindt dat de gemeente leegstand niet kan subsidiëren en roept daarom ook de scholen zelf op om mee te denken over eventuele oplossingen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem