Terugkeer basisbeurs zorgt niet voor meer eerstejaarsstudenten

In studiejaar ’23-‘24 zijn minder Nederlanders een bacheloropleiding gestart dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit de definitieve aantallen ingeschreven studenten die Universiteiten van Nederland (UNL) en de Vereniging van Hogescholen (VH) gepubliceerd hebben. Dit verbaast Nuffic, omdat de terugkeer van de basisbeurs studeren juist toegankelijker heeft gemaakt. Dat meldt Nuffic.

Uitwonende studenten hebben dit studiejaar recht op meer dan 5000 euro. Studenten op kamers met recht op de aanvullende beurs kunnen bijna het dubbele ontvangen. Ondanks de terugkeer van de basisbeurs zijn er minder Nederlanders aan een bacheloropleiding begonnen.

Krimp universitaire bachelor 

Het aantal Nederlanders dat aan een universitaire bachelor begon ligt dit jaar iets lager dan in 2022-23, het laatste jaar zonder basisbeurs. Daarmee krimpt het aantal Nederlandse eerstejaars bachelor studenten in het wetenschappelijk onderwijs (wo) voor het derde jaar op rij.

Minder internationale studenten 

Er zijn dit studiejaar ook minder internationale studenten gestart aan een universitaire bachelor dan vorig jaar. Door de nog grotere afname van Nederlandse eerstejaarsstudenten ligt het aandeel internationale studenten percentueel wel iets hoger dan in 2022-23.

Vergelijkbaar patroon op hogescholen 

Op de hogescholen is er een vergelijkbaar patroon te zien: de instroom Nederlandse bachelorsstudenten krimpt voor het derde jaar op rij. Het aantal internationale studenten dat in het hoger beroepsonderwijs (hbo) een bachelor start is ongeveer gelijk aan vorig jaar. Hierdoor ligt het percentage internationale studenten ook iets hoger ten opzichte van studiejaar 2022-23.

Door: Nationale Onderwijsgids