Scholieren geschorst na uitlekken bangalijst op Utrechtse middelbare school

Drie vwo-5-leerlingen van het Leidsche Rijn College in Utrecht zijn voor een korte periode geschorst. Ook heeft de middelbare school aangifte gedaan. In appgroepen van leerlingen uit 5-vwo ging een bangalijst rond. Dat meldt de NOS.

Een lijst met namen, telefoonnummers en foto’s van achttien leerlingen ging rond via WhatsApp. Op de zogenoemde bangalijst kregen de leerlingen ook een negatieve beoordeling op hun uiterlijk en werd er beschreven of ze goed waren in seksuele handelingen.

Passende straf 

Het Leidsche Rijn College weet niet hoe vaak de lijst is rondgestuurd, maar weet wel wie de lijst heeft gemaakt. Deze leerling krijgt een passende straf wat de school betreft. “Zijn handelen valt niet binnen onze gedragsnormen en de medeleerlingen zijn hierdoor beschadigd geraakt”, aldus de school.

Brief 

De ouders van alle 5-vwo-leerlingen hebben een brief ontvangen van de school. Daarin staat dat er drie leerlingen geschorst zijn. De leerling die de lijst gemaakt heeft zit nog steeds thuis, de twee andere leerlingen mogen na twee dagen hun gezicht op school weer laten zien. Zij volgen sinds maandag 10 juni weer hun vakken op de school zelf.

Grietenpresentatie 

De bangalijst van de middelbare school lijkt op de grietenpresentatie die eerder rondging onder Utrechtse studenten.

Aangifte 

Directeur Eric Hordijk van het Leidsche Rijn College wilde eerst niets weten van een aangifte, maar gaat deze stap nu toch zetten. In de brief aan de ouders schrijft hij dan ook dat de inhoud van de lijst ernstiger is dan aanvankelijk werd gedacht. “Ook hebben we een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege het misbruik van persoonsgegevens van onze leerlingen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk