Meer middelbare scholieren geschort vanwege wangedrag, vmbo kent meeste problemen

Middelbare scholieren die vanwege wangedrag tegenover docenten geschorst worden of van school worden gestuurd. Het zijn er steeds meer. De Onderwijsinspectie bevestigt dit nadat RTL Nieuws eerder vandaag met een bericht kwam. Dat meldt de NOS.

Vanwege de schoolsluitingen tijdens de coronapandemie was er een aantal jaren een flinke daling in het aantal schorsingen. Afgelopen schooljaar steeg het aantal schorsingen tot boven het niveau van voor de coronapandemie.

Vmbo-basis en kader 

Op allerlei verschillende onderwijsniveaus spelen deze problemen. Het vmbo-basis en kader kent de meeste problemen, het vwo de minste. Er werden zo’n 410 leerlingen vorig jaar geschort op het vmbo-kader. Voor de coronapandemie waren dit er nog 301. 69 vwo-leerlingen kregen een schorsing aan hun broek. Voor de pandemie waren dit er 34. Op de havo en het vwo zijn er wel minder problemen met wangedrag van leerlingen.

Voortgezet onderwijs in Nederland 

Bijna 1 miljoen leerlingen volgen er in Nederland voortgezet onderwijs. De Onderwijsinspectie laat weten dat het maar om een handjevol incidenten per school gaat. De Algemene Onderwijsbond ziet vooral veel problemen binnen het vmbo. Zij willen dan ook benadrukken dat leraren gewoon veilig hun werk moeten kunnen doen.

Scheldpartijen en bedreigingen 

Docenten vertelden aan RTL dat ze vaak te maken krijgen met scheldpartijen en bedreigingen op school. Een aantal docenten wordt zelfs na een conflict op school thuis opgezocht. De docenten geven geen specifieke redenen voor het toegenomen wangedrag.

Ouders 

De docenten in kwestie geven wel aan dat het gedrag van hun leerlingen wordt goedgepraat door de ouders. Ouders komen naar de school als hun kind is aangesproken op zijn of haar gedrag. Ook voelen de leraren zich niet gesteund door de directie.

Demissionair Onderwijsminister Paul vindt het gedrag onacceptabel. Schooldirecties zouden volgens haar vaker aangifte moeten doen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk