Zo gaat het onderwijs eruitzien bij de islamitische middelbare school in Almere

Soner Atasoy omschrijft de islamitische middelbare school die hij in Almere wil beginnen als een school met een onderwijsmethode die afwijkt van de huidige bestaande scholen in Nederland. Atasoy heeft aanvragen ingediend om de islamitische middelbare school in zeven Nederlandse gemeenten op te richten. Atasoy is de voormalig directeur-bestuurder van het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Dat meldt Omroep Flevoland. 

De school moet het Novum Saeculum Lyceum (Latijns voor ‘De Nieuwe Generatie’) gaan heten en het is de bedoeling dat de school in Almere Poort komt. Op de website van de school is al het schoolplan te vinden. Het plan geeft een duidelijk beeld hoe het onderwijs eruit moet gaan zien. Jongeren worden onderwezen om nuttig te zijn in de samenleving, maar ze behouden wel hun eigen identiteit. De islam is een inspiratiebron.

Hoofdtaak van een docent is lesgeven 

Er zal maximaal aan twintig leerlingen per klas onderwijs worden gegeven. Docenten moeten zorgeloos hun werk kunnen doen en zijn vrijgesteld van moeilijke gesprekken met ouders en leerlingen. Docenten hoeven zich ook niet bezig te houden met mentortaken en administratie, de hoofdtaak van de docent is lesgeven.

Kleden naar fatsoensnormen islamitische identiteit 

De school zegt dat ze openstaat voor iedereen, maar leerlingen worden wel gevraagd zich te kleden naar de fatsoensnormen van een islamitische identiteit. Van dames wordt verwacht dat ze geen te strakke kleding dragen en een hoofddoek is normaal.

Kwalitatiever en persoonlijker 

Atasoy ziet de nieuwe onderwijsmethode als kwalitatiever en persoonlijker. Het is van belang om genoeg handtekeningen van betrokken ouders te verzamelen. Als dat lukt bekijkt de minister de aanvraag en beslist hij of zij volgend jaar of de school en vanaf 2026 mag komen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk