Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam, de islamitische middelbare school die dit schooljaar openging, heeft nog steeds te maken met een behoorlijk lager aantal leerlingen dan vooraf werd ingeschat. Momenteel gaan er slechts veertig leerlingen naar de school, terwijl er werd uitgegaan van 186 scholieren. Voor de financiering van de school kan dit grote gevolgen hebben. Dat meldt RTL Nieuws.

De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) in Amsterdam kreeg afgelopen augustus groen licht om de school te openen. De eerste weken telde de school rond de dertig leerlingen. Ook een paar maanden later is het leerlingenaantal ronduit tegenvallend. Uit informatie van de gemeente Amsterdam blijkt dat er in de tussentijd slechts een een tiental scholieren bij is gekomen. Dat het beoogde aantal van 186 leerlingen bij lange na niet gehaald wordt, kan SIO financieel in de problemen brengen.

Het leerlingenaantal op een school bepaalt namelijk hoe hoog de financiering van de overheid wordt. In 2015 betaalde de overheid per leerling bijvoorbeeld 7863 euro. Het is niet bekend welk bedrag er voor dit jaar wordt gehanteerd. Voor scholen geldt dat 1 oktober de peildatum is voor de telling van het aantal leerlingen. Bij de islamitische school in Amsterdam wordt nu naar alle waarschijnlijkheid het te veel betaalde bedrag door het ministerie in mindering gebracht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids