Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Elk jaar zitten vrijwilligers van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) tijdens de examenperiode klaar aan de telefoon om klachten over het centrale eindexamen aan te nemen. Vorig jaar bereikte het aantal klachten dat via het meldpunt binnenkwam een recordaantal van 161.000 klachten. Het LAKS streeft ernaar om dit jaar het aantal klachten over de examens te verminderen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het recordaantal klachten in 2015 zou mede komen door de betere bekendheid van de klachtenlijn. Toch hebben ook veel klachten een oorzaak die makkelijk te voorkomen was geweest, zoals vragen over niet-behandelde stof. Het LAKS heeft daarom de afgelopen tijd ingezet op preventie om dergelijke klachten te voorkomen. De organisatie hoopt zo dit jaar onder de 120.000 klachten te blijven.

“Het lijkt elkaar jaar wel ons doel om zoveel mogelijk klachten te krijgen, maar wij willen juist dat de examens zo goed mogelijk verlopen”, aldus de coördinator van de LAKS-klachtenlijn, Loran Hempenius. Zo was het actiecomité dit jaar aanwezig op het congres van eindexamencoördinatoren om tips te geven. Ook heeft de VO-Raad, zoals elk jaar overigens, de examenprotocollen geëvalueerd en waar nodig aangepast. Niet alle klachten zijn even makkelijk te bestrijden, zoals geluidsoverlast tijdens de examens, aldus Hempenius, maar ook voor deze problemen wordt door het LAKS weer aandacht gevraagd.

Elk jaar komen veel klachten binnen van leerlingen die melden dat de examenstof nooit op school is behandeld. Eindexamencoördinatoren moeten leerlingen er attent op maken dat online een overzicht beschikbaar is van alle leeractiviteiten om misverstanden te voorkomen. Ook computerstoringen of leraren die vergeten errata uit te delen, zijn een veelgehoorde klacht. Vorig jaar moesten 850 examens om dergelijke redenen overnieuw gemaakt worden.

Volgende week donderdag beginnen de examens voor leerlinge van het vwo met het examen Nederlands, het vak dat jaarlijks de meeste klachten oplevert. Havo-leerlingen beginnen die dag met Maatschappijwetenschappen en Natuurkunde. Voor de vmbo'ers begint het examen een dag later met het vak Frans.

Kijk voor het volledige examenrooster 2016 op onze Examen-pagina, daar zijn ook oefenexamens te vinden voor alle vakken op alle niveau's.

© Nationale Onderwijsgids