Onder het motto ‘Val op! Daar kun je mee thuis komen' start op maandag 1 november in Breda een regionale fietsverlichtingsactie. Plaatsvervangend districtschef Peter van Bennekom van Politie Midden en West Brabant zal de campagne om 09.30 uur starten bij Scholengemeenschap Tessenderlandt.


Politie, scholen, Veilig Verkeer Nederland afdeling Breda, Fietsersbond afdeling Breda en Gemeente Breda werken de komende maanden intensief samen. Hun gezamenlijk doel is het bevorderen van het juiste gebruik van de fietsverlichting.

Deze fietsverlichtingsactie duurt tot en met half januari 2011 en richt zich vooral op scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. Tijdens deze hele periode bekeurt de politie als de fietsverlichting niet in orde is. Veilig Verkeer Nederland en Fietsersbond verwachten in de regio Breda bij preventieve acties ruim 4.000 fietsen te kunnen controleren. Elke gecontroleerde fietser met goede fietsverlichting of goed zichtbaar gedragen verlichting krijgt een kleine attentie.

Alle scholen in de regio ontvangen een uitgebreide lesbrief over fietsverlichting en reflectie. De lesbrief geeft veel aandacht aan regels die gelden voor het gebruik van vaste verlichting en de steeds meer voorkomende losse lampjes.

Alle basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs worden uitgenodigd mee te doen met de prijsvraag ‘Val op!'. Leerlingen ontwerpen bij de prijsvraag een spandoek waarmee ze anderen duidelijk maken waarom verlichting en zichtbaarheid in het donker zo belangrijk is. De winnende scholen ontvangen hun prijs uit handen van het Brabant Veilig Voorlichtingsteam. Bij de voortgezet onderwijsscholen wordt geprobeerd zo veel mogelijk preventieve fietscontroles uit te voeren.

De actie is een gezamenlijk initiatief van alle twaalf gemeenten die in de regio Breda samenwerken, Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, Politie Midden en West Brabant en Provincie Noord-Brabant. Ook in de andere regio's in Brabant wordt aan de actie aandacht besteed. Het belangrijkste doel is iedereen bewust te maken van het belang van fietsverlichting bij schemer en duisternis. Goede verlichting is niet alleen in het belang van de fietser, maar van alle verkeersdeelnemers.