Normal_aov_onmisbaar_1

In deze tijd kun je zo ongeveer overal als zzp’er werken. Werkgevers vinden dat soms ook juist fijn, want dan hebben ze veel minder verplichtingen ten opzichte van jou. Zo kun je ook in het onderwijs als zzp’er actief zijn, wat zeker handig is als je op verschillende plekken uren wilt maken om zo tot een volledig inkomen te komen. Maar wees je er wel bewust van dat je als zelfstandige een hoop zelf moet regelen. Zoals je pensioen, maar ook je voorziening voor arbeidsongeschiktheid in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Denk je die niet nodig te hebben met jouw beroep? Dan krijg je bij deze een aantal voorbeelden waarom óók in het onderwijs een AOV voor zzp-krachten onmisbaar is.

Werkdruk en de mentale gevolgen daarvan

Het onderwijs staat onder andere bekend om de werkdruk. De klassen lijken alleen maar groter te worden en vaak ontbreekt het aan docenten, waardoor er veel geïmproviseerd moet worden. Dat kan al met al een flinke last op je schouders worden, want veel leraren zijn ook na school nog aan het werk. Daarnaast moet je een dikke huid hebben, en die heeft niet iedereen. Leerlingen kunnen behoorlijk vervelend en tegendraads zijn, en dat kan al snel onder je huid gaan zitten en ertoe leiden dat je met tegenzin voor de klas gaat staan. Linksom of rechtsom kan je baan in het onderwijs leiden tot een burn-out of andere mentale problemen, en die kunnen ervoor zorgen dat je niet meer kunt werken. In dat geval kun je geen beroep doen op het UWV voor een uitkering, want je bent zzp’er.

Besmettelijke ziekten

Er zijn weinig beroep waarbij je zo onder de mensen bent als in het onderwijs. Je bent een groot deel van je tijd samen met een flinke groep (jonge) mensen. Dat brengt het risico met zich mee van het oplopen van een besmettelijke ziekte. Het kan dan om een simpel verkoudheidje gaan, maar COVID-19 heeft – om maar een voorbeeld te noemen – voor verschillende leraren geleid tot long covid, waardoor ze hun vak niet of nauwelijks meer kunnen uitoefenen. Lang niet alle ziektes die rondgaan zijn zo schadelijk, maar feit is dat je in het onderwijs in de frontlinie zit en van alles kunt oplopen.

Fysieke letsels

Een ongeluk zit een klein hoekje. Ook tijdens schoolactiviteiten kun je slachtoffer van een ongeval waarbij je letsel oploopt. Als dit je eigen schuld is, kun je geen letselschade claimen en zit je met de gebakken peren als zzp’er. Maar vergeet ook zeker niet dat je in je privéleven en op weg van en naar je werk letsel kunt oplopen als gevolg van een ongeval, of met een ernstige aandoening te maken kunt krijgen. Ook dan zou je wensen dat je een AOV afgesloten had.

Ook als zzp’er in het onderwijs is dus onverstandig om ervoor te kiezen om géén arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Kies je er nu nog niet voor, weet dan dat het vanaf 2027 verplicht wordt en je sowieso maandelijks premie moet gaan afdragen. Maar in de tussentijd kan er nog steeds van alles gebeuren dat ertoe kan leiden dat je niet of minder kunt werken. Je kunt de gok nemen, maar als je verkeerd gokt, krijg je echt spijt.