Normal_pexels-pixabay-248021

Het is bijna niet meer voor te stellen dat tieners twintig jaar geleden nog zonder mobiele telefoon naar school gingen. Inmiddels ontkom je er bijna niet meer aan. Bijna elke (pre)puber heeft een telefoontje. Inclusief sim only abonnement of heel soms nog ouderwets beltegoed. Hierdoor heb je als ouder snel en makkelijk contact met je tiener wanneer hij of zij van huis is. Daarnaast kan de telefoon tijdens de les ook handig zijn als deze op de juiste manier wordt gebruikt. De leerlingen leren op deze manier wanneer het wel en niet gepast is om hun smartphone te gebruiken. Ook thuis wordt er veel opgepakt over telefoongebruik en neemt je tiener jouw gewoonten gemakkelijk over. Zorg dus voor een goede en veilige sfeer rondom het gebruik van de telefoon.   

Sim Only abonnement

Wanneer jouw tiener nog een goed werkende telefoon heeft, is het natuurlijk zonde om een nieuwe aan te schaffen met bijbehorend abonnement. De oplossing hiervoor? Een sim only abonnement voor de beste prijs passend bij de persoonlijke wensen en behoeften van jouw kind. Er zijn verschillende bundels mogelijk waarmee je voordelig kan bellen, sms’en en internetten. Daarnaast heb je, niet geheel onbelangrijk, maximale controle over de kosten van de telefoonrekening. Je stelt simpel een plafond in hoeveel extra kosten je tiener maximaal mag maken en wordt daardoor nooit meer verrast door een onverwacht hoge rekening. 

 

Telefoongebruik

Met een sim only abonnement op zak, is jouw tiener klaar om overal zijn of haar smartphone te gebruiken. Wanneer hij of zij op school is, kan je makkelijk contact onderhouden door middel van een belletje of appje. Ook thuis kan de telefoon gebruikt worden om te bellen met vrienden, internetten of spelletjes op te spelen. Het is wel belangrijk om op te letten dat je kind niet te lang op zijn telefoon zit. Je kan samen een maximale schermtijd afspreken zodat hij of zij bewust is van het telefoongebruik. Het is zelfs mogelijk om deze schermtijd in te stellen op de telefoon zelf. De telefoon schakelt dan vanzelf uit of blokkeert als de limiet bereikt is. Alleen met een speciale code kun je de tijd weer verlengen. Een goede manier om te voorkomen dat je kind de hele dag op zijn telefoon bezig is. 


Het is ook mogelijk om toezicht te houden op het internet- en mediagebruik van je kind. Dit kan ook middels een speciale app. Je zou uiteraard ook het vertrouwen kunnen hebben in je kind, maar wel echt duidelijke regels kunnen stellen. Indien regels gebroken worden, kunnen dit soort hardere maatregelen natuurlijk altijd nog getroffen worden. 

 

Geef het juiste voorbeeld 

Dit blijft misschien wel de belangrijkste tip die we kunnen geven. Laat zien aan je tiener dat je de telefoon op een goede manier kan gebruiken zodat er een gezond telefoongebruik kan worden ontwikkeld. Zorg ervoor dat je achter het stuur of tijdens de fiets geen telefoon gebruikt om het goede voorbeeld te geven. Ook momenten voor het gezin zoals het avondeten is niet een geschikt moment voor de telefoon, wanneer je dit laat zien, volgt je kind jouw voorbeeld. Zo weet hij of zij wanneer die zijn telefoon niet hoeft te gebruiken en op welke momenten dit juist wel heel handig en leuk kan zijn.