Meer dan de helft van de middelbare scholen ziet telefoonverbod niet zitten

Onderwijsminister Dennis Wiersma gaat met middelbare scholen in gesprek over een landelijk verbod op mobieltjes in de klas. NOS Stories stelde alvast dé vraag aan vijftig middelbare scholen. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de scholen een telefoonverbod niet ziet zitten. Dat meldt NPO Radio 1. 

Volgens die scholen is het telefoonverbod geen goed idee, omdat het ten eerste heel moeilijk te handhaven is. Ten tweede kan een telefoon ook heel nuttig zijn tijdens de les en leerlingen leren hoe ze moeten omgaan met verleidingen. Scholen vinden tot slot dat het niet aan de politiek is om regels omtrent het telefoonverkeer te maken, want dat doen de scholen toch liever zelf.

Veilige sfeer op school 

De scholen die het verbod wel een goed idee vinden geven aan dat leerlingen zich veel beter kunnen concentreren in de les. Ook zou er een veiligere sfeer zijn op school, omdat er zonder telefoon geen foto’s en filmpjes van leerlingen en leraren worden gemaakt.

Landelijk verbod 

In 2008 startte PVV-Kamerlid Harm Beertema deze langlopende discussie. De motie werd toen niet aangenomen, maar afgelopen november pleitte ook CDA’er René Peters voor een landelijk verbod op mobiele telefoons in de klas. Minister Wiersma beloofde toen om erover te praten met verschillende scholen.

Door: Nationale Onderwijsgids/ Femke van Arendonk