Toegangswegen naar campus Universiteit Wageningen vrijgegeven

De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend 19 juni hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israël verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

Bij de hoofdingang stonden op de twee rijbanen met cement gevulde badkuipen waaraan studenten zaten vastgeketend. Fietsen blokkeerden een andere ingang. Volgens de woordvoerder van de universiteit zijn de blokkades dus weg, "maar het tentenkampje blijft", zegt hij, verwijzend naar een eerder opgericht tentenkamp bij de Wageningse universiteit.

Volgens de demonstranten dreigde de politie op te treden met geweld. Uiteindelijk heeft de politie volgens de woordvoerder van de demonstranten niet ingegrepen.

'Ernstige verstoring van de dagelijkse gang van zaken op de universiteit' 

Volgens de woordvoerder bestaat het succes "uit het veroorzaken van een ernstige verstoring van de dagelijkse gang van zaken van de universiteit". De activisten denken dat deze acties druk zetten op het bestuur om aan hun eisen te voldoen. "Er is nu weinig effect meer als we blijven", aldus de woordvoerder.

Twaalf gesprekken met demonstranten 

De woordvoerder van de universiteit geeft aan dat de afgelopen weken twaalf gesprekken zijn geweest met een afvaardiging van de demonstranten, om enerzijds de positie van de universiteit en anderzijds de eisen van de actievoerders te bespreken. "Na die gesprekken vonden zij het te traag gaan en zijn ze gaan escaleren", zegt hij. Zo is er een poging geweest het bestuursgebouw te bezetten, vertelt hij. "Dan wordt inhoudelijk met elkaar praten lastiger."

Woensdag heeft de universiteit volgens hem aangegeven te willen kijken of de gesprekken kunnen worden herstart, maar dat wilden de demonstranten niet, zegt hij. De actievoerders meldden woensdag een gesprek te willen voeren dat opgenomen kan worden, "open voor iedereen", en dat het gesprek zou gaan over hun eisen. Volgens de demonstranten wilde de universiteit dat niet, maar de woordvoerder van de universiteit zegt dat de onderwijsinstelling niet in een situatie van dwang verantwoording wil komen afleggen. "Het punt is dat de opzet waarin dat gebeurt, ongebalanceerd en onacademisch is."

De actievoerders melden de komende tijd door te protesteren.

Door: ANP