Verdachte UvA-vernielingen maakte tijdens arrestatie bijtende bewegingen naar agent

De Palestijnse asielzoeker die vorige week flink huishield op de Universiteit van Amsterdam verzette zich flink tijdens zijn aanhouding. Dat blijkt uit de tenlastelegging tegen de verdachte. Hij moet volgende week voorkomen. Dat meldt De Telegraaf.

De 35-jarige Adnan S. werd maandag 13 mei aangehouden op de Dam in Amsterdam. Hij wordt ervan verdacht eerder op die dag een aantal dingen te hebben vernield in het gebouw van de UvA.

Vernielingen 

Op camerabeelden is te zien dat activisten een koffiezetapparaat kapot maakten en een beeldscherm kapotsloegen. Ook de ruimte waar het College van Bestuur normaal gesproken zit werd vernield en bespoten met verf.

Via de fietsenstalling het pand verlaten 

De activisten konden ongestoord het UvA-gebouw verlaten via de fietsenstalling. Later die avond werd S.  aangehouden bij een kleine betoging op de Dam, maar hij verzette zich hard bij zijn arrestatie. Hij zou slaande en schoppende bewegingen hebben gemaakt en bijtende bewegingen naar de agent die hem staande hield.

S. is geboren in de hoofdstad van Jordanië, Amman. In Nederland woont hij al een tijdje in een asielzoekerscentrum in Hardenberg. Tijdens de bezetting van het UvA-gebouw was S. aanwezig in het pand. Door de universiteit wordt S. ook regelmatig uitgenodigd als gastspreker.

UvA

Op het terrein van de UvA werden vrijdag 17 mei opnieuw tenten opgezet door activisten, maar de politie greep op tijd in. Op de UvA lijkt sindsdien de rust te zijn teruggekeerd.

Door: Nationale Onderwijsgids / femke van Arendonk