'Geldkraan afsluiten enige toepasselijke straf bij wangedrag studentenvereniging'

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) kwam drie weken geleden negatief in het nieuws vanwege het uitlekken van een zogenoemde ‘bangalijst’. Vrouwelijke studenten werden in die lijst vermeld. Er waren bikinifoto’s te zien, telefoonnummers waren gepubliceerd en er was commentaar te lezen over hun uiterlijk en bedprestaties. Dat meldt Vox.

Het USC heeft de leden die verantwoordelijk zijn voor de bangalijst voor onbepaalde tijd geschorst. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht besloten daarop de vereniging ook een straf te geven. Het corps ontvangt dit jaar dan ook geen subsidie meer van de onderwijsinstellingen.

Standaard een financiële sanctie 

Studentenverenigingen moeten voortaan standaard zo’n financiële sanctie krijgen als ze de mist ingaan. Dat zei Kamerlid Benthe Becker van de VVD woensdag 3 april in een commissiedebat over emancipatie. Voor studentenverenigingen die niet hard genoeg optreden tegen hun eigen leden wil Becker een ‘zero-tolerancebeleid’ instellen. Als een studentenvereniging niet meteen iets doet met leden die zich misdragen, dan moeten onderwijsinstellingen meteen geen geld meer overmaken. Becker vroeg zich af op de minister van de onderwijsinstellingen kan eisen dat ze in de subsidievoorwaarden strengere eisen vastleggen.

Eisen over veiligheid 

Demissionair minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf snapt het volkomen als studentenverenigingen ‘elementaire eisen over de veiligheid’ in hun subsidieregels zetten. Dijkgraaf beloofde deze suggestie met de onderwijsinstellingen te bespreken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk