Ex-studente stalkt ook vanuit haar cel docenten van de RUG

De oud-studente uit Groningen die leraren en begeleiders bij de RUG en het UMCG stalkte zit inmiddels vast. Maar vanuit de gevangenis blijft ze gewoon doorgaan met het lastigvallen van verschillende mensen. Dat bleek dinsdag tijdens de voorbereidende zitting. De 28-jarige vrouw was daar zelf niet bij aanwezig. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De vrouw viel meerdere malen medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum (UMCG) lastig. Eind november werd ze daarvoor opgepakt.

Conflict na stopzetten studie 

Een aantal jaar geleden zette de opleiding tandheelkunde de studie van de vrouw stop. Dit zorgde voor een conflict waarbij de vrouw niet meer in verschillende universiteitsgebouwen mocht komen. Ze kwam telkens terug om het leven van docenten en artsen zuur te maken. De RUG huurde daarvoor extra beveiliging in.

Contactverbod met medewerkers universiteit 

Augustus vorig jaar mocht de vrouw geen contact meer hebben met universiteitsmedewerkers, maar ook daar hield ze zich niet aan. Oud-leraren kregen doodsbedreigingen in hun mailbox. Op Facebook deelde ze namen, foto’s en afbeeldingen van kinderen van de academici. Ook maakte ze allerlei medewerkers van het UMCG verdacht via verzonnen verhalen.

De UKrant (de universiteitskrant van de RUG) plaatste een artikel over de vrouw in mei 2022, maar trok deze later weer terug. Hoofdredacteur Rob Siebelink zou door de verdachte vrouw zijn gestalkt.

Moordaanslag Erasmus MC Rotterdam 

De RUG maakte zich ernstige zorgen om de studente, ook vanwege de moordaanslag op een docent bij het Erasmus MC in Rotterdam. Medewerkers van de RUG waren bang dat de oud-studente de bedreigingen zou waarmaken, omdat ze op social media een foto plaatste van zichzelf bij het universiteitsgebouw met een speelgoedwapen.

Advocaat Peter Spoelstra, die de vrouw ondersteunt, vindt het een trieste vertoning. “Deze vrouw had moeten studeren en niet in een cel moeten zitten.” Spoelstra stelt voor om de vrouw een contact- en locatieverbod te geven, maar dat ze de rechtszaak in vrijheid mag afwachten.

Opnieuw de mist in 

De officier van justitie vindt dit geen goed idee omdat het gevaar voor herhaling te groot is. Het eerder ingestelde contactverbod heeft tenslotte ook niet geholpen. De rechtbank gaat hierin mee. Ook zij denken dat het weer misgaat met de studente als ze nu vrijkomt. Ze blijft nu in ieder geval vastzitten tot en met 27 mei, dan gaat er een nieuwe voorbereidende zitting van start.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk