Ex-studente krijgt contactverbod na bedreigen medeleerlingen en docenten

Een 26-jarige ex-studente van Breda University of Applied Sciences (BUas) moet zich zo snel mogelijk laten behandelen. De studente bedreigde in het verleden verschillende leerlingen en docenten van de universiteit. Ook krijgt de vrouw een contactverbod met drie leerlingen en docenten van de opleiding. Dat meldt Omroep Brabant.

Mocht de ex-studente de regels in de aankomende drie jaar overtreden, dan krijgt ze een werkstraf van 40 uur opgelegd.

Met de dood bedreigd 

Studenten en docenten van de gamesopleiding in Breda werden in september 2022 met de dood bedreigd. De vrouw stuurde berichten naar de medestudenten en docenten via social media en Teams. De berichten eindigde met de woorden ‘See you Monday’ en ‘jullie zullen maandag wel zien.’ Daarbij werd de eerste schooldag van het nieuwe studiejaar bedoeld. In de bijlage stuurde ze een foto mee van een dode man.

Te weinig aandacht in de eerste twee studiejaren 

Volgens de vrouw kreeg ze de eerste twee studiejaren aan de BUas te weinig aandacht. Daar kon ze niet tegen. Dat ze de gameopleiding niet mocht afmaken was voor haar de druppel. Ze was daar zo boos over en daarom ging ze zulke berichten sturen.

Gevoel van veiligheid 

Het gevoel van veiligheid op de BUas is naar aanleiding van die berichten compleet ontwricht. Een manager van BUas vertelde de student tijdens de zitting dat haar acties tot veel angst hebben geleid bij de docenten en medeleerlingen. Docenten en studenten zijn nu ook een stuk afstandelijker naar elkaar toe dan voorheen. Docenten zouden geen lage beoordelingen meer aan studenten durven geven, juist uit angst vanwege mogelijke wraakacties. Ook heeft de schoolleiding veel geld uitgegeven aan maatregelen om de veiligheid in stand te houden.

Autismespectrumstoornis 

De ex-studente kampt met een autismespectrumstoornis. Zij vindt situaties waarin ze gepest wordt of zich niet gehoord voelt lastig. Dat is dan ook de reden dat de rechtbank haar geen onvoorwaardelijke straf oplegt.

De vrouw, die inmiddels een gameopleiding in Groningen volgt, vind het vreselijk wat er is gebeurd en heeft heel veel spijt.

BUas is blij met de uitspraak van het gerechtshof. Docenten en studenten van de gamesopleiding hebben veel last gehad van deze zaak. Onderwijs en onderzoek zijn voor ons belangrijk en de sociale veiligheid voor onze studenten als ons personeel is heel belangrijk, zo staat in de verklaring van de universiteit. De studente wordt overigens nog wel het allerbeste voor de toekomst gewenst vanuit de onderwijsinstelling.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk