Ex-studente bedreigde medestudenten en docenten, angst zit nog steeds diep

Studenten en docenten van Breda University of Applied Sciences (BUas) hebben al anderhalf jaar last van angst, onveiligheid en stress. Dat zijn de gevolgen van dreigementen van een ex-studente van de opleiding. De voormalige studente uit Groningen stond afgelopen maandag voor de rechter in Den Bosch. Ze was zelf in hoger beroep gegaan tegen de straf die ze in maart vorig jaar te horen had gekregen. Dat meldt Omroep Brabant.

Toen tijdens de zitting een manager van BUas aan haar uitlegde wat de doodsbedreigingen hem en andere studenten en docenten hadden aangedaan, moest de ex-studente huilen. Zelf was ze ook kapot van de hele situatie, zei ze.

Bedreigingen 

Op 2 september 2022 verstuurde de studente ‘See you Monday’ en ‘jullie zullen maandag wel zien’ naar een aantal studenten en docenten van BUas. Ze verstuurde de berichten via social media en via de mail. Er zat ook een foto bij van een dode man in vergaande staat van ontbinding.

Gevoelens van angst en onzekerheid 

De manager van BUas sprak tijdens de rechtszaak namens alle slachtoffers. Op school worden nog steeds gevoelens van angst en onzekerheid ervaren. Niet alleen op school overigens, ook in het studentenhuis of thuis. Sommige studenten zitten nog steeds thuis. Zij voelen zich op de BUas niet meer op hun gemak.

Bang voor nieuwe wraakacties 

Voor docenten is er zelfs een speciaal team opgericht. Zij zijn getraind door psychologen. Ook zijn er nog steeds bijeenkomsten om angst- en traumagevoelens bespreekbaar te maken. Een aantal docenten durft geen lage beoordeling meer te geven aan studenten. Zij zijn bang voor nieuwe wraakacties.

De BUas-manager vindt dat het docentschap hiermee tot in de kern is geraakt. “Al deze maatregelen hebben duizenden euro’s gekost, en dat geld hebben we niet kunnen besteden aan regulier onderwijs.” Diverse docenten en studenten schoten weer in de stressmodus toen naar buiten kwam dat de ex-studente hoger beroep had aangetekend.

Celstraf en contactverboden 

De ex-studente kreeg van de rechter in Den Bosch vier dagen celstraf en contactverboden. De celstraf had zij al uitgezeten in voorarrest. Mocht ze weer in de fout gaan, dan zou er 40 uur werkstraf volgen.

Alleen maar shockeren 

De ex-studente geeft aan dat ze alleen maar wilde ‘shockeren’. Het was tenslotte alleen maar bij woorden gebleven, ze had geen idee wat er op de foto stond, is er nooit gesproken over een wapen en heeft ze geen strafblad. Ze kampte, volgens haar advocaat, met allerlei persoonlijke problemen en verloor drie familieleden in korte tijd. Inmiddels volgt de ex-studente wel een opleiding tot game-ict’er in Groningen.

De raadsheer onderbrak de zitting om de manager van BUas, de verdachte en haar advocate met elkaar te laten praten. De verdachte was achteraf blij dat zij iemand van de opleiding in de ogen had kunnen kijken.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk