Studentenvereniging GNSV heeft meerdere keren te maken gehad met bedreiging

Studentenvereniging GNSV heeft in het verleden vaker te maken gehad met bedreiging. Dat stelt de rechts-nationalistische studentenclub dinsdag naar aanleiding van de vechtpartij van de dag daarvoor, tijdens de introductiemarkt van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Het incident speelde zich af tussen drie leden van de Groot Nederlandse Studentenvereniging en zich antifascistisch noemende demonstranten. De politie kon eerder nog niets zeggen over de toedracht.

Volgens de bestuurssecretaris van de Leidse tak van GNSV waren in de aanloop naar de introductiemarkt al anoniem oproepen geplaatst om "ons zogezegd aan te pakken, omdat de Radboud Universiteit ons daar toeliet. Wat daar de gevolgen van zijn, hebben we maandag meegemaakt". De universiteit stelde maandag in een verklaring dat er vragen waren binnengekomen over "deelnemende partijen aan de introductiemarkt" en riep deelnemers nog op zich respectvol naar iedereen op te stellen.

Nauwe banden met de Vlaamse Nationalistische Studentenvereniging 

GNSV werd in 2021 in Leiden opgericht en heeft dit jaar voor het eerst ook een tak in Nijmegen. De vereniging heeft nauwe banden met de Vlaamse Nationalistische Studentenvereniging. De Leidse tak telde in februari zo'n twintig actieve leden, stond toen in het Leidsch Dagblad. De vereniging wordt niet door de universiteit met geld of voorzieningen ondersteund.

Veiligheid bij activiteiten verhogen 

De bestuurssecretaris stelt dat verenigingsleden in het geheim zijn vastgelegd, dat tegenstanders privé-informatie publiceren op sociale media en dat horecazaken zijn lastiggevallen op momenten dat de vereniging daar was. Hij zegt dat de vereniging maatregelen overweegt om de veiligheid bij activiteiten te verhogen, maar stelt ook: "Het vermelden van zulke maatregelen zou ze minder effectief maken."

Volgens de secretaris is van een eerder voorval in Leiden melding gemaakt bij de politie. Hij zegt verder tevreden te zijn met hoe de organisatie van de introductiemarkt en de Radboud Universiteit zijn omgegaan met het incident.

Gedrag past niet binnen de democratische rechtsorde 

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls veroordeelde de demonstranten die de mensen hebben aangevallen. Hij noemde hun gedrag niet toelaatbaar en niet passen binnen de democratische rechtsorde waarin voor elke mening van rechts tot links volop plaats moet zijn. Drie verdachten werden maandag opgepakt vanwege betrokkenheid bij die vechtpartij op de campus. Een is inmiddels vrijgelaten.

Door: ANP