UvA-studenten gaan universiteit dagvaarden pm internationalisering

De UvA kan de instroom van internationale studenten niet meer aan. Het is daarom onverantwoord om weer een bacheloropleiding te verengelsen. Dat zegt de Amsterdamse studentenvakbond ASVSA en binnenkort gaan ze samen met Beter Onderwijs Nederland de UvA dagvaarden. Dat meldt ScienceGuide. 

De ASVSA geeft wel aan dat ze niet tegen internationale studenten en laagdrempelige Engelstalige opleidingen is. De ASVSA vindt het alleen onverantwoordelijk dat de UvA weer gaat internationaliseren. De kwaliteit van de opleidingen gaat achteruit en aan het begin van het collegejaar slapen internationale studenten in een tentje in het Vondelpark omdat er geen woningen te vinden zijn.

Kamperen in het Vondelpark vanwege woningtekort 

De UvA heeft eerder gezegd dat ze niet meer zouden groeien. Maar toch gaan ze volgend jaar de Engelstalige bachelor Sociale geografie en Planologie aanbieden. “Hier worden studenten de dupe van. Studenten die tijd investeren om naar Amsterdam te komen om er daar vervolgens achter te komen dat er geen woning voor ze is”, aldus de ASVSA.

Rijksbekostiging van opleidingen 

Volgens de ASVSA komt hierdoor ook de Rijksbekostiging van opleidingen in de knel. “In het huidige bekostigingsmodel wordt het grootste deel van het geld pas uitgekeerd na afstuderen van een student. Dit betekent dat je met beperkte middelen een hele grote groep studenten moet faciliteren.”

De ASVSA verwacht dat ze binnen een aantal weken een conceptdagvaarding kunnen versturen naar het bestuur van de Amsterdamse universiteit. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk