Normal_rss_entry-186484

De 19-jarige Rotterdammer Gerson F. is voor de wrede verkrachting van en poging tot doodslag op een studente op straat in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De straf is lager uitgevallen dan de straf die het Openbaar Ministerie eiste. Dit komt omdat de rechtbank het jeugdstrafrecht toegepast heeft. Dit meldt Trouw.

De rechter gaat niet uit van een vooropgezet plan, maar van voorbedachte rade. Het is volgens de rechtbank van belang dat F. zo snel mogelijk behandeld wordt. Bij jeugddetentie worden daar mee kansen toe geboden dan bij het volwassen strafrecht. 

VEILIGHEID STUDENTEN

De veiligheid van studenten was eerder deze maand nog in het nieuws. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde een 33-jarige Pool tot zes jaar cel wegens de verkrachting en zware mishandeling van een uitwisselingsstudente in 2016. 
 
Verder blijken bij verschillende Amsterdamse studentencomplexen de afgelopen tijd incidenten te zijn geweest als zakkenrollerij, diefstal, maar ook zwaardere vergrijpen als inbraak, mishandeling en verkrachting of pogingen daartoe. Veel studenten geven dan ook aan zich onveilig te voelen. De Landelijke Studentenvakbond LSVb heeft naar aanleiding van deze berichten de veiligheid van studenten in het hele land land geïnventariseerd. De bond kreeg honderden meldingen over situaties waarin studenten zich recent onveilig hebben gevoeld. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids