Normal_rss_entry-183177

Het gerechtshof in Amsterdam heeft een 33-jarige Pool veroordeeld tot zes jaar cel wegens de verkrachting en zware mishandeling van een uitwisselingsstudente. Het hof legde dertig maanden meer op dan de rechtbank eerder, vanwege de ernst van de zaak. De man heeft het slachtoffer zo hard in het gezicht gestompt dat zij een gebroken oogkas, een gebroken jukbeen en bloedingen in haar hoofd opliep. Dit meldt ANP.

De jonge vrouw fietste op 18 maart 2016 na middernacht langs de Amstel in Amsterdam naar huis. De verdachte viel haar onverhoeds aan, duwde haar van haar fiets en verkrachtte haar. Het hof noemde het geweld dat hij op de vrouw toepaste extreem.
 
Voorbijgangers hoorden de vrouw schreeuwen. Toen zij daarop afgingen, vluchtte de verdachte. De politie kwam de man na twee jaar op het spoor via een DNA-match. Het hof bepaalde dat hij het slachtoffer 20.000 euro smartengeld moet betalen. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie zeven jaar cel geëist.
 

Veiligheid studenten

De veiligheid van studenten was begin deze maand nog in het nieuws. Zo blijken bij verschillende Amsterdamse studentencomplexen de afgelopen tijd incidenten te zijn geweest als zakkenrollerij, diefstal, maar ook zwaardere vergrijpen als inbraak, mishandeling en verkrachting of pogingen daartoe. Veel studenten geven dan ook aan zich onveilig te voelen.
 
De Landelijke Studentenvakbond LSVb heeft naar aanleiding van deze berichten de veiligheid van studenten in het hele land land geïnventariseerd. De bond kreeg honderden meldingen over situaties waarin studenten zich recent onveilig hebben gevoeld. Volgens LSVb-voorzitter Carline van Breugel komen de meldingen niet alleen uit Amsterdam, maar vooralsnog ook uit Nijmegen, Utrecht, Ede en Wageningen, Delft, Leiden en Eindhoven.
 
Door: Nationale Onderwijsgids