Logo_logo__nuffic

In september start Bert van der Zwaan als voorzitter van de Raad van Toezicht van Nuffic. Hij volgt dan Arie Kruseman op die na ruim acht jaar afscheid neemt. Dit meldt Nuffic.

 

Van der Zwaan studeerde Geologie en Paleontologie aan de Vrije Universiteit en de Universiteit Utrecht en promoveerde in 1982. Van 2011 tot 2018 was hij rector magnificus van de Universiteit Utrecht. Als rector heeft hij diverse initiatieven genomen om de banden van de universiteit met het primair en voortgezet onderwijs in de regio aan te halen, zoals ‘Meet the professor’.

Samenwerken

Al vroeg in zijn loopbaan ervoer Van der Zwaan het belang van internationaal samenwerken in onderwijs en onderzoek. Tijdens zijn carrière werkte hij veel samen met onderwijsinstellingen, overheden en bedrijfsleven in binnen- en buitenland. In 2015 schreef hij het essayboek Haalt de universiteit 2040?. Daarin concludeert hij dat de toekomst van de universiteit niet vanzelfsprekend is en opnieuw doordacht moet worden. Het boek kreeg veel bijval in en buiten de universitaire wereld.

Internationaal burgerschap

Van der Zwaan kijkt uit naar zijn voorzitterschap. “Voor Nederland als handelsnatie is de internationale omgeving van groot belang. Aandacht voor internationaal burgerschap en de mogelijkheden die internationalisering biedt, is daarom essentieel voor het hele onderwijs, van primair onderwijs tot de universiteit. Nuffic is een prachtige organisatie die met veel kennis en expertise hierin een grote rol speelt. Het is daarom een voorrecht toe te treden tot de Raad van Toezicht.”

Een voorzitter die van wanten weet

Nuffic-directeur Freddy Weima is verheugd. “We krijgen een voorzitter die van wanten weet. Van der Zwaan combineert stevige bestuurlijke ervaring met een warm hart voor het onderwijs en een heldere visie op internationalisering. Ik zie zeer uit naar de samenwerking.”

Door: Nationale Onderwijsgids