Normal_erasmus_universiteit_rotterdam

Het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft besloten om de relatie met studentenvereniging RSC/RVSV met onmiddellijke ingang op te schorten. Dit gebeurt naar aanleiding van getuigenissen over incidenten tijdens de kennismakingstijd bij deze vereniging, die het tv-programma ‘Rambam’ laat zien op donderdag 11 januari. Dit meldt de Erasmus Universiteit.

Rambam liet twee studenten undercover meelopen tijdens de kennismakingstijd 2017 van het RSC/RVSV. In de beelden komen studenten aan het woord die vertellen over meerdere voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag, met name fysiek contact. Dat is in strijd met de afspraken die de Erasmus Universiteit met verenigingen maakt over een veilige kennismakingstijd.

De opnames zijn voor het College van Bestuur reden om de relatie met het RSC/RVSV per direct op te schorten, nadat rector magnificus prof.dr. Huibert Pols op vrijdag 5 januari de beelden had gezien: “Ik vind de beelden zeer zorgwekkend. We maken afspraken met alle verenigingen over een veilige kennismakingstijd. Daarbij geldt: ‘high trust, low tolerance’. De incidenten zoals genoemd in de beelden van Rambam betreffen grensoverschrijdend, onacceptabel gedrag. Dat zet onze vertrouwensrelatie onder druk.”

De maatregel betekent dat de bestuursbeurzen en de subsidie voor eerstejaarsleden per direct worden stopgezet en dat de vereniging vooralsnog niet meer welkom is bij academische plechtigheden en de universitaire Eurekaweek (introductiedagen).

Omdat de beelden echter niet de incidenten zelf laten zien, wil de universiteit meer helderheid. Onderzoek van het RSC/RVSV, gemonitord door de universiteit, moet duidelijkheid bieden. Ook wacht de EUR eventuele maatregelen af die door de vereniging op basis van dat onderzoek worden genomen. Daarnaast toetst de Commissie KMT (kennismakingstijd) van de Erasmus Universiteit of de aangekondigde structurele cultuurverandering van het RSC/RVSV daadwerkelijk slaagt, resulterend in een kennismakingsperiode die voldoet aan de eisen van de universiteit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids