Lekkere en betaalbare kersthapjes voor tijdens het kerstdiner op school

Het is bijna kerst en op veel scholen is dit een vast onderdeel aan het eind van het jaar: het kerstdiner! Ouders is waarschijnlijk al gevraagd om iets te maken of te kopen voor dit diner. De decembermaand is vaak een erg drukke en dure maand, maar een leuk kersthapje hoeft echt niet duur te zijn. Het allerleukste is het natuurlijk als de kinderen kunnen meehelpen in de keuken. De Redactie van de Nationale Onderwijsgids heeft een aantal last-minute tips voor leuke en betaalbare kersthapjes op school.

Bladerdeegkerstboom

Een kerstboom gemaakt van bladerdeeg, dat staat altijd leuk op tafel. Met een vulling van pesto maak je het geheel ook nog een beetje kerstgroen. Voor de kinderen is het erg makkelijk om te eten, want je trekt een stukje ‘tak’ van de kerstboom om op te eten. Het lijkt misschien lastig om een kerstboom te knutselen van bladerdeeg, maar als je je aan onderstaand recept houdt komt het helemaal goed. 

Pigs in a blanket (oftewel knakworstjes in bladerdeeg)

Met deze pigs in blanket maak je niet alleen kinderen blij, de leraren worden hier vast net zo gelukkig van. Deze eenvoudige snack komt officieel uit Amerika. De pigs (varkentjes) zijn gewikkeld in een deken (blanket) van bladerdeeg. Ben je vegetarisch? Ook geen probleem, je vervangt de worstjes dan voor een vegetarische variant. Het lekkerst is om de worstjes te wikkelen in croissantdeeg, maar bladerdeeg is ook zeker een optie. Miljuschka laat in onderstaand recept zien dat het ook met zuurkool en mosterd erg lekker is, maar voor een kerstdiner op school zouden wij die ingrediënten even achterwege laten.

Kerst borrelboom

Nee, hier zit echt geen drank in. Het is alleen wel weer wat anders dan bladerdeeg. Deze kerstboom is gebouwd met blokjes kaas, stukjes worst, tomaatjes, komkommer en druifjes. Het ziet er leuk uit en is ook nog gezond.Wat wil je nog meer in deze periode vol zoetigheid? Je kan de kerstboom niet zomaar opstapelen, daar heb je een kegel van piepschuim voor nodig. Die vind je vaak wel bij een hobbywinkel. Is dat te duur, dan kan je altijd nog een spitskool gebruiken. In dit recept vind je dus kaas en worst, maar je kan ook zeker andere toppings gebruiken. Gebruik je fantasie en maak samen met je kind een bijzondere kerstboom. 

Pizzastengels

Misschien niet heel kerstig, maar wel erg lekker en zeer makkelijk te maken. Er zijn maar weinig ingrediënten nodig om deze bladerdeegstengels om te toveren tot iets lekkers. Lekker met ham, geraspte kaas en tomatenpuree. Of denk aan je favoriete pizza en maak daar een stengel van. 

Pannenkoek spiesjes

Wat doet het ook altijd goed? Een lekkere pannenkoek. Om het net iets origineler te maken kan je kiezen voor een pannenkoek aan een spiesje. Niet moeilijk om te maken en het ziet er heel leuk uit. Je hoeft eigenlijk alleen maar een stapel pannenkoeken te bakken, die in te smeren met jam en dan rol je vervolgens de pannenkoek op. Oh, en natuurlijk de pannenkoek aan een spiesje zien te rijgen. In dit recept gebruikt Pauline aardbeien, maar je kan natuurlijk verschillende soorten fruit gebruiken. 

Kaneelsterren

Deze kaneelsterren kan je natuurlijk ook vast ergens in de supermarkt kopen, maar het is veel leuker om ze zelf te maken. Het zijn prachtige, knapperige koekjes met suiker, kaneel en een achterkant van witte chocolade. Ben je niet goed in het maken van sterren? Dan kan je de kaneelkoekjes natuurlijk ook in andere vormen maken, of gewoon een ster uitsteker gebruiken. Is er geen kerstdiner op school? Dan kan je de koekjes altijd nog op de laatste schooldag als het bedankje aan de leraar geven. 

Kerst Cheesecake

Een cheesecake is altijd goed, dus als toetje tijdens een kerstdiner ook. Cheesecake is vaak wat zwaar op de maag, maar dat valt bij deze gelukkig wel mee. En met alle kleine hapjes van het kerstbuffet mag een klein stukje cheesecake niet ontbreken. Het allerleukste is het om de cheesecake nog te versieren met een kerstmannetje, kerstkransjes en schuimpjes. 

Geniet van het kerstdiner en fijne feestdagen!

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Leuke Recepten, Miljuschka, Uit Paulines Keuken, Lekker en Simpel en Laura's Bakery