Kerstactiviteiten op school kost ouders meer geld dan hen lief is

Ouders met kinderen op de basisschool kunnen er niet omheen: tijdens de laatste schoolweek van 2023 zijn er veel kerstactiviteiten waar zij boodschappen voor moeten doen. Sommige ouders krijgen hele boodschappenlijsten van de school van hun kind mee. Lang niet iedereen kan dit betalen. Dat meldt RTL Nieuws.

Er zijn genoeg ouders die de kerstactiviteiten op school waarderen, maar er zijn ook ouders die al die extra uitgaven heel lastig vinden. Een moeder reageert op de Facebookpagina van RTL Nieuws dat ze blij is dat haar kind volgend jaar naar de middelbare school gaat.

Boodschappenlijst 

Een andere moeder geeft aan dat ze een boodschappenlijst kreeg van school. Daarop stonden ‘kersttakjes, kerstballetjes, nepkaarsjes en een bakje waar het kerststukje in gemaakt kan worden’. Ook ontving ze nog een ander lijstje om iets te maken voor het kerstontbijt.

Vrijwillige ouderbijdrage 

Er zijn veel scholen die een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Dat zijn vaak een paar tientjes per jaar. Maar de decemberuitgaven komen bovenop die ouderbijdrage.Lobke Vlaming, directeur van Ouders en Onderwijs, heeft soms het idee dat scholen te weinig stilstaan bij de hoogoplopende kosten.

Dat alle kerstactiviteiten dan maar worden geannuleerd op de scholen is volgens Vlaming niet de bedoeling. Veel kinderen en ouders vinden het onwijs leuk. Scholen moeten volgens Vlaming wel een balans erin gaan vinden. “Je kunt allerlei dingen verzinnen die voor de ouders geen extra geld kosten. Ga bijvoorbeeld een kerstfilm kijken met zijn allen.”

Basisschool De Driehoek 

Basisschool De Driehoek in Dordrecht maakte vorige week kerststukjes. Deze week is er een kerstdiner met een kerstband bestaande uit leerlingen van de school. Maar dit kost, bewust, niets extra voor de ouders. Er is wel gevraagd om voor het kerstdiner een hapje mee te nemen, maar de kosten voor het maken ervan kunnen bij de school gedeclareerd worden.

De basisschool heeft ervoor gezorgd dat ouders geen vrijwillige ouderbijdrage hoeven te betalen. De school wil niet dat ouders extra kosten hebben en daarom schafte Nestas-Scholengroep, waar De Driehoek en alle andere openbare en katholieke scholen in Dordrecht onder vallen, de vrijwillige ouderbijdrage vorig jaar af. Het bestuur geeft de school 75 euro per leerling. Daardoor is er 19.000 euro per jaar beschikbaar voor verschillende activiteiten zoals sinterklaas, zomerfeest, schoolkamp en een pannenkoekendag.

'Het is geen competitie' 

Vlaming van Ouders en Onderwijs vindt dat een heel goed idee. En Vlaming geeft nog een advies aan ouders die in deze tijd veel druk ervaren. “Je hoeft niet altijd het beste en meest uitgebreide te doen. Het is geen competitie.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk