Normal_knuffel_beer_mishandeling_kind_verdriet

De Ambelt in Zwolle is niet de enige school voor speciaal onderwijs waar leerlingen zijn misbruikt, mishandeld of vernederd. Volgens hoogleraar Peer van der Helm is zelfs er nog steeds sprake van geweld door leerkrachten op het speciaal onderwijs. Dit meldt De Stentor. 

Vorige week werd bekend dat begin jaren negentig kinderen op de Ambelt zijn misbruikt, mishandeld of vernederd. Van der Helm zegt dat dat nu nog steeds gebeurt op andere scholen. Kinderen worden zelfs opgesloten. Uit onderzoek van commissie de Winter blijkt dat het de afgelopen jaren beter is geworden en dat er meer met jongeren wordt gepraat over geweld. En geweldloos verzet is ook beter, stelt Van der Helm. “Als een leerling agressief is tegen anderen, dat dan de hele klas weggaat en de agressieve leerling achterblijft. Smeed het ijzer als het koud is.”

"Professioneel hulpeloos"

De hoogleraar snapt dat onderling geweld tussen jongeren soms plaatsvindt, juist uit angst voor pestgedrag aan hun adres. Docenten straffen soms ongepast omdat ze “professioneel hulpeloos” zijn. Voor Van der Helm is het duidelijk: straffen doet niks. Hij geeft leerkrachten voorlichting over wat er achter het gedrag van hun leerlingen schuilt, bijvoorbeeld angsten en een moeilijke jeugd. Door te zorgen voor connectie in plaats van correctie, kunnen docenten een respectvolle band opbouwen met hun leerlingen. Wanneer een leraar toch op geweld uitkomt, kan er een dwangcyclus ontstaan. De docent is dan bang en de leerling net zo goed. Voor de leerkracht is er dan geen andere oplossing dan geweld en genadeloos straffen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky