Week 9: Meer werkstress bij jonge vrouwen, STAP-budget en Hugo Metsers

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Gepeste jongeren ontwikkelen problemen die tot depressie kunnen leiden

Jongeren die vroeger gepest zijn, lopen een hoger risico om depressief te worden. Dit komt omdat ze anders in de omgang zijn. 

 

Dinsdag: STAP-budget: wat is het en wat kun je ermee?

Vanaf 1 maart 2022 kunnen alle werkenden en werkzoekenden in Nederland een STAP-budget aanvragen. Ze hebben recht op maximaal 1.000 euro per jaar voor scholing en ontwikkeling. De subsidie is te gebruiken voor het volgen van een training, cursus, of opleiding. Wat is het STAP-budget? Hoe vraag je dit aan? En wat kun je ermee? 

 

Woensdag:  Jonge vrouwen hadden vorig jaar geregeld of vaak werkstress 

Iets meer dan een vijfde van alle jongeren tussen de 15 en 25 jaar had vorig jaar geregeld of vaak stress over hun werk. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat opmerkt dat vrouwen (23 procent) iets vaker aangaven stress te hebben dan mannen (18 procent).

 

Donderdag: Meer salaris en minder werkdruk staat bij universitair personeel hoog op agenda 

Personeel van universiteiten heeft in een enquête van de FNV aangegeven hoe de Universiteiten van Nederland kunnen onderhandelen over een nieuwe cao. Daaruit blijkt dat het personeel minder werkdruk wil, minder tijdelijke contracten en een hoger salaris.

 

Vrijdag: Hugo Metsers stopt voorlopg met werkzaamheden bij acteursopleiding

Hugo Metsers legt zijn werkzaamheden bij de door hem opgerichte acteursopleiding faaam voorlopig neer. Meerdere oud-studenten van de opleiding zeiden in een artikel van de Volkskrant dat de acteur en docent over grenzen ging en dat ze zich onveilig voelden.

Door: Nationale Onderwijsgids