coronavirus heeft steeds meer gevolgen voor het onderwijs in Nederland

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland dicht tot en met 6 april, eindtoets groep 8 gaat dit jaar niet door en Universiteit Leiden blijft rest van academisch jaar dicht.

Maandag; Alle scholen en kinderdagverblijven in Nederland dicht tot en met 6 april

Het kabinet heeft besloten om scholen en kinderdagverblijven te sluiten tot en met 6 april. Dit betekent dat het grootste deel van de leerlingen in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en mbo tot en met 6 april geen les meer krijgt op school. Voor kinderen van ouders in cruciale beroepsgroepen, zoals de zorg, onderwijs, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang op de eigen school en of kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. 
 

Dinsdag: ‘Geen harde eis dat beide ouders cruciaal beroep hebben voor kinderopvang'

Het is belangrijk dat mensen die een cruciaal beroep hebben, kunnen blijven werken. Mensen die werkzaam zijn in één van de vitale sectoren, kunnen daarom terecht bij de kinderopvang. Het is daarbij geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen.
 

Woensdag: Eindtoets groep 8 gaat dit jaar niet door

Leraren, schoolleiders en ander onderwijspersoneel zijn momenteel erg druk met de opvang van kinderen van ouders met vitale beroepen en het organiseren van onderwijs voor de kinderen die thuis zitten. Dat vergt alle energie van de scholen. Daarom heeft minister Slob besloten dat leraren dit jaar geen eindtoets hoeven af te nemen bij leerlingen in groep 8. 
 

Donderdag: Universiteit Leiden blijft rest van academisch jaar dicht

De Universiteit Leiden sluit haar deuren tot het eind van het academisch jaar. Dat maakte de instantie donderdag bekend. Alle lessen zullen online worden gegeven vanwege het coronavirus. De universiteit spreekt over een "ingrijpend besluit".
 

Vrijdag: Extra ondersteuning voor kwetsbare leerlingen nu zij niet naar school kunnen 

Minister Slob (Basis en Voortgezet Onderwijs) neemt samen met scholen en gemeenten maatregelen om kinderen in een kwetsbare omgeving extra te ondersteunen nu zij niet fysiek naar school kunnen.

 
Door: Nationale Onderwijsgds