Normal_staken__onderwijs__schoolbord

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. De landelijke onderwijsstaking domineerde deze week natuurlijk het nieuws. Maar ook was er nog ruimte voor onderwerpen zoals: meldpunt geopend voor stagiairs in de kinderopvang en eerste mbo-studentenvereniging van Nederland een feit.

Maandag: FNV opent meldpunt voor leerlingen en stagiairs in de kinderopvang

FNV Zorg & Welzijn heeft zondag een meldpunt geopend voor leerlingen, stagiairs en medewerkers in de kinderopvang en de zorg. De vakbond heeft dit besloten nadat ze via het programma Reporter Radio meldingen had ontvangen van leerlingen die handelingen moesten verrichten, terwijl zij daar nog niet toe bevoegd waren. 
 

Dinsdag: Loon basisschoolleraren kwart lager dan gemiddeld

Een gemiddelde basisschoolleraar die fulltime werkte, verdiende in 2017 bruto 47.870 euro, volgens de OESO. Dat is een kwart minder dan het loon van een gemiddelde werknemer met een hbo- of wo-diploma. Het salaris van middelbareschooldocenten is 60.297 euro, 10 procent lager dan het inkomen van een gemiddelde hoogopgeleide.
 

Woensdag: Onderwijsacties in het hele land

Duizenden scholen hebben hun deuren woensdag tijdens de onderwijsstaking de hele dag gesloten. Daarnaast hebben onderwijsbonden en andere schoolorganisaties manifestaties gehouden in diverse steden. In Rotterdam en Venlo liepen leraren een mars en scholen in heel het land organiseerden woensdag ook op eigen houtje allerlei acties.
 

Donderdag: Onderwijs zint op vervolgacties na staking

De acties in het onderwijs gaan door. In welke vorm is nog onbekend, de Algemene Onderwijsbond (AOb) gaat zich daar de komende dagen en weken op beraden. Volgens de AOb heeft actievoeren zin. "Van de zomer was er geen geld. Daarna kwam de operatie-ducttape, met incidenteel geld. Maar er moeten structurele oplossingen komen."
 

Vrijdag: Eerste mbo-studentenvereniging van Nederland is een feit

Het Groningse Alfa College heeft de primeur. De vereniging speciaal voor mbo-studenten heet, hoe toepasselijk, Primus. Het doel van de studentenvereniging is om mbo-studenten van verschillende scholen bij elkaar te brengen om nieuwe vrienden te maken, door samen te studeren, te eten en te borrelen. Daarnaast wil Primus gaan netwerken met bedrijven, zodat mbo-studenten makkelijker een stageplek of baan kunnen vinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids