Normal_fietsen_studentenstad_studenten

De eerste mbo-studentenvereniging van Nederland is een feit. Het Groningse Alfa College heeft de primeur. De vereniging speciaal voor mbo-studenten heet, hoe toepasselijk, Primus. Dit meldt RTV Noord.

Donderdagavond presenteerde de vereniging zich aan potentiële leden. Het doel van de studentenvereniging is om mbo-studenten van verschillende scholen bij elkaar te brengen om nieuwe vrienden te maken, door samen te studeren, te eten en te borrelen. Daarnaast wil Primus gaan netwerken met bedrijven, zodat mbo-studenten makkelijker een stageplek of baan kunnen vinden. Om bij de mbo-studentenvereniging te horen, hoef je geen ontgroening te ondergaan. Het gaat meer om de gezelligheid. De nieuwbakken studentenvereniging is nog wel op zoek naar een eigen plek.
 

Van mbo-leerling naar mbo-student

Het oprichten van de eerste studentenvereniging voor mbo’ers past in de huidige trend: sinds een aantal jaren worden mbo’ers geen leerlingen of scholieren meer genoemd, maar studenten. Vanaf het jaar 2010/2021 wordt dit ook in de wet verankerd. De huidige term deelnemer is niet dekkend voor de positie van mbo-studenten. Van Engelshoven: “Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen. Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht.” Door de wetswijziging krijgen mbo’ers dezelfde rechten en voordelen als studenten in het hbo of op de universiteit.
 
Door: Nationale Onderwijsgids