Logo_week_van_de_liefde_logo

Nog een paar weken en dan is het alweer Valentijnsdag. Voor de stichtingen Soa Aids Nederland en Rutgers een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor seksuele voorlichting op scholen. Van 12 tot en 16 februari organiseren zij daarom de Week van de Liefde. Een van de activiteiten in deze week is de uitreiking van de Lang Leve de Liefde award voor scholen die structureel en effectief aandacht besteden aan relaties, seksualiteit, seksuele diversiteit, wensen en grenzen. Inmiddels zijn de genomineerde scholen voor de verkiezing van 2018 bekend. Dit melden Rutgers en Soa Aids Nederland.

Dit jaar wordt de Lang Leve de Liefde award uitgereikt aan drie scholen; één uit het voortgezet onderwijs, één uit het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs en één mbo-instelling. Per schooltype heeft de jury uit alle inzendingen twee scholen genomineerd voor de award: de Praktijkschool West-Friesland en het Pro College in de categorie praktijkonderwijs/vso, de middelbare scholen het Clusius College en de Bernard Lievegoed School en de twee mbo-scholen ROC Aventus en MBO College Entree (mboRijnland).

Recent onderzoek van Rutgers toont aan dat 90 procent van de Nederlanders vindt dat scholen aandacht moeten besteden aan seksuele vorming. Uit cijfers van de Inspectie blijkt echter dat scholen in de praktijk slechts incidenteel aandacht besteden aan het onderwerp 'seksualiteit'. Scholen en docenten vinden het onderwerp belangrijk, maar ook lastig om te bespreken in de klas. Volgens de stichting School & Veiligheid is de Week van de Liefde het uitgelezen moment om het gesprek over liefde en seksualiteit toch te openen omdat de dagen rond Valentijnsdag een positieve lading hebben.

Meer informatie over de Lang Leve de Liefde award en over de Week van de Liefde is te vinden op www.langlevedeliefde.nl en www.seksuelevorming.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids