Deze 3 jongeren haalden hun middelbare schooldiploma in coronatijd: en nu?

Het examenjaar verliep dit jaar wat anders dan voorheen. Het coronavirus zette een dikke streep door centrale eindexamens, eindgala’s en fysieke diploma-uitreikingen. Ook vervolgplannen van eindexamenkandidaten konden niet altijd doorgaan. Een paar maanden backpacken door Zuidoost-Azië? Lastig te plannen. Een gap year in de VS? Ook geen optie. 

We vragen drie jongeren naar hun nabije toekomst. Wat voor invloed had corona op hun plannen? Caya (19) wist al in de vijfde dat ze een tussenjaar zou nemen. Haar plan: veel werken en in april drie maanden naar Portugal. Een ticket heeft ze nog niet geboekt. “Ik wil eerst even afwachten hoe de situatie in Portugal over een half jaar is.”
 
Silke (17) doet ook een tussenjaar. Haar voornaamste doel in dat jaar is erachter komen wat ze wil studeren. Daarom volgt ze een studiekeuzeprogramma bij de organisatie Intermijn. Eva (18) is wel meteen gaan studeren. Ze is net begonnen aan de derde week van Geneeskunde aan Universiteit Leiden. “Het is best gek: je kunt je colleges gewoon vanuit je bed volgen. Ik vind het wel jammer dat ik mijn studententijd begin vanuit kamer.”
 
Benieuwd wat Caya, Silke en Eva verder van dit jaar verwachten? Lees het hele interview hier. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids