Week 33: Vier Handen Op Eén Buik, sluiting kinderopvang en lerarentekort

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Universiteit Leiden verdwenen uit top 100 beste universiteiten ter wereld

De Universiteit Leiden staat niet meer in de top 100 van beste universiteiten ter wereld, de Shanghai Ranking. Vorig jaar stond de universiteit nog op plek 83 in de lijst, en ook de jaren daarvoor bleef het instituut binnen de top 100.

Dinsdag: Te veel niet op orde bij kinderopvang De Madelief: sluiting was onvermijdelijk 

Nadat bekend werd dat een 80-jarige chauffeur een meisje dat hij naar de bso op De Madelief bracht had misbruikt, kwamen er meer problemen aan het licht. Op de kinderopvang werkte niet-gecertificeerd personeel en waren de Verklaringen Omtrent Gedrag (VOG’s) niet op orde. De kinderopvang voor kwetsbare kinderen werd daarop gesloten. 

Woensdag: Özcan Akyol en zijn vrouw te zien in nieuw seizoen 'Vier Handen Op Eén Buik'

Özcan Akyol met zijn vrouw Anna van den Breemer zijn vanaf 30 augustus te zien in een nieuw seizoen van Vier Handen Op Eén Buik. Net als onder anderen Kim Kötter, Heleen van Royen en Tabitha begeleiden zij in dit programma jonge vrouwen voor, tijdens en na de bevalling. Dat heeft BNNVARA dinsdag bekendgemaakt.

Donderdag: 'De rol van ouders is essentieel om slaap van pubers te verbeteren na vakantie'

Jongeren slapen vaak te kort en slecht. Piekeren, laat slapen, schermgebruik en gebrek aan regels van ouders zijn oorzaken die vaak voorkomen. Ook de verschuiving van het slaapritme tijdens de zomervakantie is van grote invloed. Maandag 22 augustus beginnen de scholen weer in een deel van Nederland en zullen veel jongeren weer moeten wennen aan een nieuw slaap-waakritme. Wat kunnen ouders van pubers doen om de slaap van hun kind te verbeteren?

Vrijdag: Lerarentekorten in Zeeland nemen toe: vooral meer wiskundedocenten nodig

Het lerarentekort in Zeeland neemt de komende jaren alleen maar toe. Volgens het UWV zijn er in 2026 50 voltijdsbanen nodig. Naar verwachting zijn er tegen die tijd negen onvervulde vacatures voor docenten wiskunde, zeven voor docenten Nederlands en vijf voor Docenten Duits en Frans. Ook scheikunde- en informaticaleraren komt de provincie tekort.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk