Week 52: Scholen wel of niet open na kerstvakantie en corona onder twintigers

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Amsterdamse groep 8-leerlingen gaan na kerstvakantie hoe dan ook naar school

De groep 8-leerlingen in Amsterdam krijgen na de kerstvakantie gewoon weer fysiek les. Ook al beslist het kabinet wat anders. “We zijn al een keer overvallen door een laat besluit van het kabinet. Dat willen we niet meer”, aldus Arnold Jonk namens de overkoepelende vereniging die alle Amsterdamse basisscholen vertegenwoordigt.

 

Dinsdag: Baankansen jongeren groter dan voor coronacrisis, maar mbo'ers wel de dupe

De baankansen van jongeren zijn na de lockdown van begin dit jaar gemiddeld genomen hersteld tot boven het niveau van voor de coronapandemie. Wel is het verschil groter geworden tussen de kansen voor hogeropgeleide en lageropgeleide jongeren. Wie afstudeert van de universiteit of het hbo had al relatief goede kansen op een baan, en die kansen zijn alleen maar toegenomen. De relatief lage baankansen voor bijvoorbeeld mbo'ers met een beroepsleiding zijn juist afgenomen.

 

Woensdag: Positieve coronatests vooral onder twintigers

Vooral twintigers lopen momenteel het coronavirus op. In de afgelopen week testten 15.514 mensen uit die leeftijdsgroep positief. Dat is bijna een kwart meer dan een week eerder.

 

Donderdag: Heropening scholen is een 'duivels dilemma', virologen zien voor- en nadelen

Mensen moeten zich "niet met tien dagen lockdown rijk rekenen" en denken dat ze daarna weer alles kunnen doen. Dat zegt de Groninger viroloog Bert Niesters in reactie op de oproep om de scholen per 10 januari te heropenen. Collega Frits Rosendaal uit Leiden noemt de keuze daarvoor een "duivels dilemma".

 

Vrijdag: Wetenschapper Robbert Dijkgraaf minister van Onderwijs in nieuwe kabinet

Wetenschapper Robbert Dijkgraaf is namens D66 de beoogde nieuwe minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS. Dijkgraaf is hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS). Eerder was hij onder meer president van wetenschapsorganisatie KNAW.

 

Door: Nationale Onderwijsgids