Week 39: Studenten lenen veel minder, TikTok-trend Gossip Girl en Misjka

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Vanwege herinvoering basisbeurs lenen studenten dit jaar veel minder

Studenten hebben veel minder vaak een lening voor dit jaar aangevraagd om te kunnen studeren. De studenten die dat wel doen, lenen veel minder dan in de jaren ervoor.

Dinsdag: VISTA College en Arriva verlengen samenwerking in opleiden busschauffeurs 

Arriva en het VISTA College verlengen hun samenwerking op het gebied van het bbl-traject (werken en leren) voor buschauffeurs. Sinds 2020 werken beide organisaties samen om deelnemers de kans te bieden niet alleen hun rijbewijs D te halen, maar ook hun mbo-niveau 2-diploma chauffeur personenvervoer.

Woensdag: Scholen waarschuwen voor nieuwe TikTok-trend genaamd Gossip Girl

Op een aantal scholen worden er roddels en achterklap gedeeld via Gossip Girl-accounts op TikTok. De berichten die op die accounts geplaatst worden, worden gebruikt om leerlingen en docenten te pesten. Ook worden er nare roddels op verspreid. Scholen waarschuwen ouders en de leerlingen met brieven over deze nieuwe trend.

Donderdag: Rector Radboud Universiteit weg na ongewenst gedrag, opvolgster staat klaar

Rector magnificus Han van Krieken van de Radboud Universiteit in Nijmegen vertrekt bij de universiteit. Dat maakte de universiteit woensdag bekend. Van Krieken legt per direct zijn functie neer. Hij kwam deze week onder vuur te liggen vanwege berichten over ongewenst gedrag.

Vrijdag: Misjka ontvangt Gouden Griffel voor beste Nederlandstalige jeugdboek

Dit jaar is de Gouden Griffel gegaan naar het Nederlandstalige jeugdboek Misjka van schrijvers Anoush Elman en Edward van de Vendel. Vanavond krijgen de twee auteurs hun prijs op het Kinderboekenbal.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk