Normal_montessori-material-kindergarten-preschool-classr-2022-03-15-18-26-51-utc__1_

In een brief aan de Tweede Kamer roepen onderwijsminister Dennis Wiersma en minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer op om verbinding te zoeken tussen het onderwijs en de kinderopvang. Dit stimuleert de aanhoudende ondersteuning van het ontwikkeling van het kind. Dit meldt de PO-Raad. 

Het kabinet heeft verschillende manier onderzocht om de samenwerking tussen de kinderopvang en het onderwijs te versterken, waaronder combinatiebanen. Hierbij combineren pedagogisch medewerkers een baan in de kinderopvang met een andere baan, bijvoorbeeld in het onderwijs. Combinatiebanen kunnen het werk in beide sectoren aantrekkelijker maken door betere contracten, meer diversiteit en doorgroeimogelijkheden, denkt het kabinet. De PO-Raad denkt ook dat combinatiebanen uitkomst kunnen bieden.

Verschillende cao’s

Ook zou er volgens de ministers iets gedaan moeten worden aan de verschillende cao’s. Cao-partijen worden in de brief opgeroepen om in de collectieve arbeidsovereenkomsten afspraken te maken over samenwerkingtussen de kinderopvang en het onderwijs en de verschillende arbeidsvoorwaarden die voor de cao’s gelden.

Vijfgelijkedagenmodel

Een vijfgelijkedagenmodel zou bij iedere school ingevoerd kunnen worden om ervoor te zorgen dat de buitenschoolse opvang vooral op woensdag en vrijdag aantrekkelijker wordt om gebruik van te maken. De verschillen in schooltijden van scholen is op dit moment namelijk een knelpunt, blijkt uit onderzoek. De PO-Raad kan zich hier niet in vinden en wil dat scholen hun eigen schooltijden kunnen blijven bepalen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky