Normal_kinderopvang_peuter

Kinderopvangorganisaties door heel Nederland worden opgekocht door investeerders. Het plan is om de kinderopvang in de toekomst voor 95 procent gratis te maken, maar daarvoor moet er wel een verbod op winstuitkeringen komen, vinden onder meer de Tweede Kamer en de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Dit meldt het Financieele Dagblad. 

Vooral de kleinere kinderopvangcentra worden opgekocht door investeerders, die ze later met grote winst verkopen. 40 procent van de leden die bij BMK zijn aangesloten, hebben geen winstoogmerk. Voorzitter Loes Ypma zegt van leden te horen dat investeerders organisaties zoeken om op te kopen.

Veel locaties in handen van investeerders

Op dit moment wordt de sector voor 70 procent betaald door werkgevers en de overheid. Het kabinet heeft echter als doelstelling op de kinderopvang over een paar jaar voor 95 procent gratis te maken. Als dat lukt, is daar geen ruimte voor investeerders, stelt BMK. Ongeveer 15 procent van de kinderopvangorganisaties is nu van investeerders. Het Canadese Onex en de Nederlandse investeerder Waterland zijn bijvoorbeeld eigenaar van Partou. Partou heeft 650 kinderdagverblijven. Meer dan 300 locaties zijn in handen van het Franse Babilou Family. Dan is er nog Norlandia uit Noorwegen dat 90 locaties heeft en een andere Nederlandse investeerder heeft er nog eens 250 opgekocht. Kindergarden heeft 70 plekken die van Bright Horizons zijn.

Kwaliteit en toegankelijkheid kinderopvang

Ypma van BMK maakt zich zorgen. Niet alleen over de kwaliteit van de kinderopvang, maar ook over de toegankelijkheid ervan. Vaak zijn het de winstgevende organisaties die worden opgekocht en worden de verlieslatende afgestoten. “Doordat ze kinderopvangorganisaties opkopen om ze later met veel winst te verkopen, verdwijnt veel geld waar kinderen recht op hebben.” Dat is volgens Samenwerkende Kinderopvang niet helemaal waar. Uit onderzoek van Berenschot blijkt namelijk dat kinderopvangcentra met winstoogmerk net zo goed aanwezig zijn in achterstandswijken.

In het onderwijs is er al een verbod op winstuitkeringen en als het aan BMK en GroenLinks, PvdA en SP ligt, komt daar zo snel mogelijk een wet voor.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky