Week 46: Verkiezingen 2023, krimp mbo-studenten en kinderopvang gezocht

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Verkiezingsprogramma's 2023: dit gaat er gebeuren met het hbo

Op 22 november 2023 staan er weer Tweede Kamerverkiezingen gepland. Ook het hbo kwam veel in het nieuws dit jaar. Minister Dijkgraaf wil het bindend studieadvies (bsa) aanpassen, studenten ontvangen sinds september weer een basisbeurs en de hbo-opleidingen in krimpregio’s hebben er 45 miljoen euro bij gekregen.

Dinsdag: Verkiezingsprogramma's 2023: dit gaat er gebeuren met de universiteit

Op 22 november 2023 staan er weer Tweede Kamerverkiezingen gepland. De universiteit/wetenschap kwam dit jaar sporadisch in het nieuws. Studenten ontvingen vanaf september wel weer een basisbeurs, het wetenschappelijk onderzoek moest voor iedereen vrij toegankelijk en beschikbaar worden en er kwam 200 miljoen euro per jaar extra voor onderwijs en onderzoek. 

Woensdag: Aantal mbo-studenten krimpt onverminderd verder

Het totaal aantal mbo-studenten is in het huidige studiejaar (2023 – 2024) met zo’n 10.000 afgenomen tot circa 475.000. Het aantal leerbanen (bbl) nam wel toe met 6.000, terwijl het aantal voltijd studenten met 16.000 afnam. 

Donderdag: Verkiezingsprogramma's 2023: dit gaat er gebeuren voor docenten

Op 22 november 2023 staan er weer Tweede Kamerverkiezingen gepland. Ook de docenten kwamen dit jaar vaak in het nieuws. Zo kwamen er een aantal in opspraak vanwege seksueel overschrijdend gedrag, maar nog vaker ging het over het loon en de loonkloof tussen het basis- en het voortgezet onderwijs.

Vrijdag: Op zoek naar een kinderopvang? In Midden-Delft heb je de meeste kans

Ouders die hun kind naar de kinderopvang willen sturen, hebben in Midden-Delft de meeste kans op een plek. Ook in Renkum en Bloemendaal zijn de vindkansen relatief groot. Voor kinderen tussen de 0 en 10 jaar zijn de kansen om een plaats te vinden het grootst in Groningen, Drenthe en Utrecht. Op Urk en Schiermonnikoog zijn de kansen het kleinst.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk