Week 39: Pesten, armoede, protesteren tegen Rutte en tweetalig prentenboek

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Zangeres Roxeanne Hazes blij met aandacht over pestgedrag op school

Roxeanne Hazes is blij dat er op de school van haar 4-jarige zoon Fender gewerkt wordt met een protocol tegen pesten. In het AD zegt de zangeres, die vroeger zelf met persgedrag te maken heeft gehad, zaterdag dat ze dat in haar eigen schooltijd ook graag gehad had.

Dinsdag: Geen lunch of ouderbijdrage, armoede dringt langzaam scholen binnen

Kinderen zonder ontbijt of lunch naar school, een lege laptop omdat thuis opladen niet lukt en ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen. Veel scholen merken dit jaar deze dingen. Er komt minder geld binnen bij ouders en de armoede in de klas is steeds meer zichtbaar. Ook op basisscholen groeit de armoede. Daarvan zijn de hoge energierekeningen en de dalende koopkracht de boosdoener.

Woensdag: Premier Rutte niet op bezoek bij MBO Westland vanwege aankondiging protesten

MBO Westland heeft het bezoek dat premier Mark Rutte woensdag aan de school zou brengen afgezegd. Er wordt gevreesd voor protesten en dat zou de bereikbaarheid van de school voor leerlingen belemmeren. Het World Horti Centre, waar de school gevestigd is, bevestigt dit aan Omroep West.  

Donderdag: Prinses Laurentien biedt Oekraïense kinderen tweetalig prentenboek aan

In het virtuele bijzijn van de Duitse en Oekraïense presidentsvrouwen heeft prinses Laurentien donderdag in museum Beeld en Geluid in Den Haag een speciaal voorleesboek overhandigd aan Oekraïense kinderen die naar Nederland gevlucht zijn. Het boek is een initiatief waarmee gevluchte Oekraïense kinderen in oorlogstijd gesteund worden en welkom worden geheten in hun gastland.

Vrijdag: Winnaars kinderboekenprijzen Gouden Griffel en Gouden Penseel bekendgemaakt 

De winnaars van de belangrijkste Nederlandse kinderboekenprijzen de Gouden Griffel en het Gouden Penseel zijn donderdag bekendgemaakt. Ze werden thuis verrast door Irene Moors, zo was te zien in het NOS Jeugdjournaal.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk