Week 27: Nieuw studiefinancieringsstelsel en landelijke staking kinderopvang

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Kinderboekenschrijvers maken zomerverhalen om lezen te stimuleren

Verschillende kinderboekenschrijvers zetten zich in om meer kinderen deze zomer aan het lezen te krijgen. Gedurende zes weken komt elke week een nieuw hoofdstuk online, waarin leraren en ouders onder meer de naam van de school, conciërge en leraar kunnen invullen. Zo speelt het verhaal zich op de school van de leerling af. Doel van deze persoonlijke zomerverhalen is om kinderen van groep 3 tot en met 8 te motiveren om te gaan lezen. Schrijvers Tosca Menten (Dummie de mummie), Manon Sikkel (Geheim agent oma) en Maren Stoffels (Dreadlocks & lippenstift) doen mee.
 

Dinsdag: SER Jongerenplatform wil beter studiefinancieringsstelsel

Studenten willen de basisbeurs terug en een ruimere aanvullende beurs. Er is een meer toereikende financiering vanuit de overheid nodig zodat studenten minder afhankelijk zijn van grote leningen en ouderlijke bijdragen, maar dit mag niet ten koste gaan van de beloofde investeringen in de kwaliteit van het hoger onderwijs. De staat in de verkenning “Studeren zonder druk: Voorstel voor een nieuw studiefinancieringsstelsel” van het SER Jongerenplatform.
 

Woensdag: In 2020 bijna 100 procent van de leerlingen geslaagd zonder centrale examens

De slagingspercentages van leerlingen op het vmbo, havo en vwo naderden in 2020 de 100; ze varieerden van 98 procent voor leerlingen op de havo tot 99,5 procent voor vmbo-g-leerlingen, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is hoger dan een jaar eerder. Vanwege de coronapandemie ging in het schooljaar 2019/2020 het centraal examen (ce) niet door. De examenuitslag werd bepaald door de uitkomst van het schoolexamen (se).

 

Donderdag: Eerste landelijke staking kinderopvang in twintig jaar

Bij 538 kinderopvanglocaties verspreid over het land werd donderdag gestaakt. Medewerkers legden de hele dag het werk neer omdat werkgeverskoepels geen goede cao-afspraken willen maken om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk, zegt FNV. Volgens de vakbond is het de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector. Ook gingen z0’n 3000 medewerkers van onder andere de dagopvang en buitenschoolse opvang donderdag demonstreren in Nieuwegein. 
 

Vrijdag: Vindicat weer welkom bij officiële gelegenheden RUG en Hanzehogeschool

De Accreditatiecommissie Studentenorganisaties heeft onlangs een positief advies uitgebracht om studentenvereniging Vindicat te accrediteren. Vindicat heeft in het afgelopen half jaar stappen in de goede richting gezet. Er zijn maatregelen ingevoerd om buitensporig alcoholgebruik tegen te gaan, er is expliciet aandacht voor de hiërarchie binnen de vereniging en het tegengaan van seksuele intimidatie, en de communicatie is verbeterd. Zo heeft het bestuur van Vindicat onlangs bij een incident daadkrachtig gehandeld en direct gecommuniceerd. Met de aanstaande benoeming van een nieuwe vrouwelijke rector doorbreekt men oude patronen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids