nieuwsoverzicht week 19

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. De basisscholen starten maandag weer, de protocollen voor het voortgezet onderwijs liggen klaar, maar mbo’ers kunnen al weken geen stage lopen.

Maandag: Mbo'ers kunnen al weken niet stagelopen, hoe gaat dat straks met hun diploma?

De coronacrisis is vooral lastig voor mbo’ers die stagelopen in de horeca, toerisme, uiterlijke verzorging, onderwijs en sport. Deze sectoren zijn allemaal tijdelijk dicht. De meeste scholen kunnen nog niet zeggen of dit tot studievertraging gaat leiden.
 

Dinsdag: Bevrijdingsdag. Bonus: Leerachterstand? Deze professionals zien juist kansen bij thuisonderwijs!

De sluiting van de scholen in strijd tegen het coronavirus zorgt voor veel ongemak, angst en frustratie. Niet nodig, vinden deze geïnterviewden. “Achterlopen? Een kind kán niet achterlopen op de eigen ontwikkeling.’’
 

Woensdag: Wederom extra geld voor devices en onderwijs op afstand

Minister Slob (onderwijs) trekt nog eens 3,8 miljoen euro uit om leerlingen te ondersteunen die thuis lessen volgen maar hiervoor geen laptop of tablet tot hun beschikking hebben. Daarmee kunnen 11.500 leerlingen worden ondersteund. Met de 2,5 miljoen euro die de minister eind maart beschikbaar stelde, werden al bijna zevenduizend leerlingen aan een device geholpen.
 

Donderdag: Veilig Verkeer Nederland adviseert kinderen op fiets of lopend naar school te brengen

"Hoe minder auto's er zijn, hoe veiliger de kinderen zelf naar school kunnen lopen en fietsen. Dan zijn er minder maatregelen nodig in de schoolomgeving", zegt Freek Smit, verkeersdeskundige bij VVN. De organisatie adviseert ouders om hun kinderen niet met de auto te brengen, om onnodig autoverkeer te voorkomen en om het scholen gemakkelijker te maken zich aan de richtlijnen te houden. Wie besluit de kinderen toch met de auto te brengen, krijgt het advies verderop te parkeren en het laatste stuk naar school te lopen.
 

Vrijdag: Scholieren moeten in hetzelfde lokaal blijven, docenten wisselen van klas

Volgens het protocol voor het voortgezet onderwijs moeten de scholieren 1,5 meter afstand houden van elkaar en docenten. Het advies is om werkplekken dicht tegen de muren te plaatsen. Er geldt geen maximale groepsgrootte; die wordt bepaald door de ruimte in het schoolgebouw. Ook adviseert het protocol dat leerlingen zoveel mogelijk in hetzelfde lokaal blijven en docenten wisselen van lokaal. Door de hele school staan desinfectiemiddelen. De kantines blijven dicht en de lunch moet worden genuttigd in het lokaal.
 
Door: Nationale Onderwijsgids